Zabava

Odravnjivanje – prvi doktorat u stripu

Odravnjivanje – prvi doktorat u stripu

Prvi doktorat u stripu – Odravnjivanje (Unflattening), čiji je autor Nik Suzenis – predstavljen je na ovogodišnjem Sajmu knjiga, na štandu Centra za promociju nauke. Doktorat je objavljen prošle godine, u izdanju Harvard University Press-a.

Kako navodi Harvard University Press, Odravnjivanje je pobuna protiv primata reči nad slikama u tradiciji zapadne misli. Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i reč nezamenljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja.

"Knjiga 'Odravnjivanje' Nika Suzenisa prolazi kroz skoro sve oblasti nauke i kulture – od istorije umetnosti, fizike, optike, psihologije, teorije književnosti – i polemiše sa raznim stilovima i raznim uglovima gledanja na stvarnost. Osnovna teza je da zapadnom kulturom dominira tekst, koji zaravnjuje našu percepciju. Slika i ilustracija mogu da odravne našu percepciju, da upotpune i prošire okvire u koje nas je tekst zatvorio", kaže urednik izdavaštva u Centru za promociju nauke Ivan Umeljić.

Ovaj rad dobio je nagradu Američke asocijacije izdavača za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, što je kategorija u kojoj strip nikada ranije bio nominovan.

Autorka: Jovana Georgievski

Fotografija preuzeta sa sajta Centra za promociju nauke.

 

Najnovije