Zabava

Neozbiljno - preozbiljno

Neozbiljno - preozbiljno

Ako ne znaš za ovo ime, dobro ga zapamti, jer je to ime spisateljice koja definitivno obećava. Jana Ševkušić je učenica Užičke gimnazija, koja je sa samo trinaest godina izdala knjigu kojom je uputila ozbiljnu kritiku školstvu, ali i objasnila svoj stav o različitosti, površnosti, greškama koje ne prave samo mladi već i oni stariji i na taj način definitivno pobrala simpatije kako vršnjaka tako i odraslih ljudi. Ove godine sa svojim književnim prvencem ,,Neozbiljno – preozbiljno“,  Jana je bila najmlađa autorka koji je prezentovala svoj rad na Sajmu knjiga.

Pred tobom je intervju sa Janom, koja je za Mingl ispričala šta je bila njena inspiracija za knjigu i koji su njeni planovi za budućnost, a čak je podelila i nekoliko saveta mladima koje, sudeći po njenim dosadašnjim dostignućima, zaista treba poslušati.

 

1) Šta te je navelo da napišeš knjigu?

Knjigu sam napisala iz želje da izvršim neki uticaj na svet oko sebe.

 

2) Koja je osnovna poruka tvoje knjige čitaocima?

Da rade ono što žele. Da se trude da ostvare svoje snove ma koliko nedostižno oni delovali. Da nađu svoj put, a ne da prate tuđe samo zato što im se to čini lakše.

 

3) Koje je tvoje mišljenje o trenutnoj situaciji u školama?

Kvalitet škola je u svetu jadan, a kamoli u Srbiji. Jezički smer se ubija od matematike. Deca u osnovnoj uče tehničko koje većini nikada neće trebati, jer se sad sve radi na kompjuteru, a informatika se u osnovnoj ne računa u prosek. Udžbenici su nepristupačni i dosadni, a nastava sama po sebi i nije tako loša. Iskreno, vidim da se u srednjoj školi bar neko trudi i da ima onih kojima je stalo.


4) Ko su tvoji uzori?

Uzore nikada nisam imala. Uvek sam se trudila da budem najbolja verzija sebe, a ne neko drugi.

 

5) Kada bi mogla da promeniš tri stvari u školskom sistemu, šta bi to bilo?

Izbacila bih ocenjivanje, domaći i definicije koje se mogu naučiti napamet.

 

6) Gde čitaoci mogu da nabave primerak tvoje knjige?

U Dereta knjižarama i na Čigoja portalu.

 

7) Da li si razmišljala o nekoj novoj knjizi ili možda o pokretanju bloga ili nečeg sličnog gde bi i dalje mogla da pišeš?

Ove nedelje sam počela da radim na novoj knjizi, koja nije u istom filozofsko – buntovnom stilu kao prošla, ali sigurno obećava.

 

8) Kakve su bile reakcije ljudi iz tvog okruženja nakon što si objavila knjigu?

Iskreno, većinu mojih vršnjaka nije uopšte iznenadilo, dok su stariji bili oduševljeni. Dobila sam dosta pozitivnih komentara.


9) Kakav je tvoj pogled na prilike za razvoj i usavršavanje za mlade u Srbiji?

Vidim mnogo potencijala u deci. Ali, takođe vidim da većina njih nema pojma šta radi sa životom. Ovo je vreme gde treba da na neki način spoznaju sami sebe, a dosta toga ih u tome ometa. Mislim da bi pažnja trebalo da bude upućena svim učenicima podjednako i u mnogo većoj meri.


10) Koja je tvoja poruka vršnjacima?

Da rade ono što ih iskreno ispunjava i čini srećnima.


Jana nam je pokazala da se snovi ostvaruju ali i da za njih treba mnogo rada i truda. Zato sledi njen primer i nikada ne odustaj, a Jani želimo još mnogo dobrih spisateljskih ideja i mnogo izdatih radova. Ko zna, možda će baš Janine knjige biti obavezna literatura u osnovnim i srednjim školama nekada u budućnosti. A sada, trk do knjižare i nabavi sebi primerak njene knjige, za ovo kišovito vreme dobra knjiga je najbolji lek.

Razgovarala: Milica Zubac

Fotografija je iz lične arhive Jane Ševkušić.

Najnovije