Zabava

Svetski dan ljubaznosti

Svetski dan ljubaznosti

Da li znaš da ljubaznost ove godine proslavlja punoletstvo?

Trinaestog novembra 1998. godine, na inicijativu svetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju je održana konferencija o ljubaznosti i tom prilikom donesena posebna Povelja koja govori o toleranciji i prihvatanju različitosti.

Svetski dan ljubaznosti obeležava se u Japanu, Kanadi, Australiji, Saudijskoj Arabiji, Nigeriji, a u poslednjih par godina i u Indiji, Italiji, Singapuru i Velikoj Britaniji. Jedne godine na dan ljubaznosti u Singapuru podeljeno je 45.000 cvetova.

U našoj zemlji ovaj dan se ne obeležava se na poseban način.

Ona poznata "Lepa reč i gvozdena vrata otvara", sve više se zanemaruje. Ako nam se neko obrati na ljubazan način, prvo pomislimo da mu nešto treba, da je prosjak, prodavac ili kidnaper, jer smo navikli da budemo ljubazni samo kad nam nešto treba, što je naravno pogrešno! Čini se, kao da su „molim te“, „hvala“, „izvini“ i „izvoli“, reči koje su pale u zaborav. Danas ih sve ređe čujemo i u ugostiteljstvu, gde se ovakva vrsta komunikacije itekako očekuje.

Potrebno je više smeha, radosti, ljubaznih reči koje će nam ulepšati dan.

Zaboravi na ekonomske i socijalne razlike, nasmeši se, udeli kompliment prijatelju, pohvali ga, zagrli dragu osobu ili je obraduj nekom sitnicom, pozdravi komšiju, napravi kolač.

Budi ljubazan/a i zapamti da se dobro dobrim vrati!

U jednom istraživanju potvrđen je mit da ljubaznost popravlja naše raspoloženje. Osobe koje su učestvovale u istraživanju su podeljene u četiri grupe. Prva grupa je činila dobro za svet (skupljala lišće, čistila ulice), druga za članove svoje uže i šire porodice (obradovala ih nekom sitnicom, napravila kolač), treća je činila dobro sebi (uživala u slobodnom danu uz neku dobru knjigu), dok su članovi četvrte grupe bili samo posmatrači. Rezultati istraživanja pokazali su da su se ispitanici iz prve dve grupe znatno bolje osećali, bili zadovoljniji i imali lepše mišljenje o sebi, dok takvo poboljšanje nije pronađeno kod ispitanika iz druge dve grupe.

Stoga, učini nešto lepo za nekoga danas.

A onda ni ostalih dana nemoj zaboraviti na ljubaznost i lepo ponašanje. Osećaćeš se bolje.

Autorka: Mima Ryan

Najnovije