Zabava

Preporuka serije za fanove domaće scene i Nušića

Preporuka serije za fanove domaće scene i Nušića

Serije predstavljaju zabavni program koji se u epizodama emituje na televizijskim programima. Pojedine emisije TV serije zovu se epizode, a grupisane u više serija sezone. Da li će neka serija imati jednu ili više sezona zavisi od rejtinga ili gledanosti serije. Što je veća gledanost serija će imati više sezona, pa tako u nekim serijama radnja ode u nedogled i one izgube smisao. Serije koje imaju određeni mali broj epizoda zovu se mini serije. Ovaj termin prvi put je iskorišćen 1966. godine kad je američka TV mreža ABC emitovala više nedeljnu adaptaciju Shirerove knjige "Uspon i pad Trećeg Rajha".

Žanrovi televizijskih serija su razni, one mogu biti dramske, dečije TV serije, sapunice, itd. Dramske serije po sadržaju odgovaraju drami u najširem smislu. Po obliku mogu biti mini serije, a po žanru vestern, kriminalističke... Dramedija je naziv za serijski žanr koji ima odlike humoristične i dramske serije. Trenutno najpopularniji oblik dramske serije je onaj koji predstavlja standard za američke TV mreže, a ponekad se koristi izraz TV drama. Obično se sastoji od 9 do 26 epizoda u trajanju do 45 min.

Dečije TV serije predstavljaju program namenjen deci, a često nose naziv i program za decu i omladinu. Obično se emituje ujutro ili popodne, a sastoji se od animiranih i igranih filmova.

Sapunska opera ili sapunica - zajednički naziv za  radio i televizijske serije dramskog tipa koje karakteriše nepotpunost klasičnog raspleta odnosno neograničeno trajanje broja epizoda. Izraz sapunska opera prvi put je počeo da se koristi u SAD-u 1930. godine. Poreklo imena počiva na činjenici da su serije emitovane tokom dana kad su u kući obično bile domaćice, te su njima namenjene reklame koje idu tokom serija, a u kojima se oglašava novi model sapuna i ostalih kućnih potrepština. Godine 1940. sapunice počinju da se proizvode i za televiziju (pre toga samo za radio), te postaju jedan od najomiljenijih žanrova. U Latinskoj Americi razvija se poseban oblik sapunice koji se naziva tevenovela, a ovaj oblik sapunice krajem osamdesetih stiče veliku popularnost, a naširoko je poznat i na našim prostorima. Krajem osamdesetih na američkoj televiziji pojavljuju se i tinejdžerske sapunice, čiji je najpoznatiji predstavnik "Beverly Hills 90210".

Naša scena obiluje raznim serijama, koje se mogu svrstati u isto tako različite žanrove. No, ja ću se danas pozabaviti jednom serijom, koja je meni interesantna, a možda će bit i tebi, pogotovo ako voliš Nušića. U pitanju je serija "Sumnjiva lica" koja je rađena po motivima iz Nušićevih dela "DR", "Mister dolar",  "Sumnjivo lice", "Narodni poslanik" i "Vlast".

Prvi serijal nosi naziv "Dr" po istoimenoj Nušićevoj komediji. Radnja prati život Milorada Cvijovića kog tumači Nikola Rakočević i njegove ambiciozne i bogate roditelje oca Životu, kog tumači Boris Isaković i majku Ljiljanu, koju tumači Jasna Đuričević. Miloradov jedini cilj je da se u životu provede, da mu otac poživi jedno dvesta godina te da ga onda nasledi. Ljiljana i Života imaju san da njihov sin bude neko i nešto, a to je ni manje ni više no ministar. Kako bi stekao potrebno obrazovanje, šalju ga u Francusku, ali umesto njega na predavanje odlazi Velja, Miloradov siromašan drug koji je željan znanja i koji je zaljubljen u njegovu sestru Sanju. Kada je konačno stekao čuvenu diplomu doktora filozofije, Života i  Ljiljana organizuju javno predavanje i potežu bezbroj svojih veza da se na njemu nađe i neka ministarka, ali to ne ide baš lako. Situaciju dodatno otežava devojka sa bebom u naručju koja se pojavljuje na njihovom pragu.

Drugi serijal nosi naziv "Prvi dolar" rađen po motivima iz Nušićevog dela "Mister dolar". Radnja nastavlja da prati život mladog doktora filozofije. Ovog puta, bežeći od roditeljskih ideja, on kupuje ne baš tako perspektivan lokal "Dolar" u kom se ne zna ko je "motivisaniji" za rad -Milorad, šanker Žan ili konobarica koja stalno uči ili odlazi ranije s posla kako bi položila ispit. Miloradova investicija polako sve više tone. U pomoć opet priskače otac Života koji dovodi poznatog kafedžiju Pikola kako bi uveo Milorada u posao i povratio izgubljen novac. Kako bi spasio svog nespretnog šankera Žana od "pravde" bogatog Crnogorca Ćetka (četiri pomorandže) Milorad smišlja priču kako je Žan poznati biznismen koji poseduje pola Beograda i deo Srbije i da je u njegovom lokalu inkognito, dok ne dobije restituciju. Priča se brzo proširila po kraju i svi poznati ljudi skupljaju se u "Dolaru" kako bi  udvostručili kapital nudeći Miloradu primamljive poslovne kombinacije. Ćetko je najuporniji investitor u pratnji svoje devojke Maje i smišlja razne kombinacije koje Milorad vešto izbegava, ali mu je oko zapalo za Maju.

Treći serijal koja se trenutno emituje nosi naziv "Lice koje sumnja" radjena je po motivima iz komedije "Sumnjivo lice". Milorad i Maja  odlaze u njeno rodno mesto Radakovac. Maja moli Mikija da se skrasi u nekom hotelu inkognito, dok ne razgovara sa roditeljima. Maja postaje zatvorenik u sopstvenoj kući, a Milorad osuđen na čekanje u hotelu "Evropa", gde sklapa prijateljstvo s muškobanjastom Maricom, ćerkom vlasnika "Evrope" Spasoja. Tu srećemo novog lika - Aleksu Pantića, koji je predsednik mesne zajednice, vlasnik građevinske firme "Beton" i Majin otac. U poslednje vreme njegove poslovne kombinacije nisu se pokazale baš isplative, grca u dugovima, a rokovi za isplatu sve su bliži. Na televiziji slučajno pogleda vesti u kojima javljaju da su korumpirani predsednici nekih opština već uhapšeni i da će sprovesti takvu akciju i u ostalim opštinama. Aleksu hvata panika, dobija anonimni poziv da ukloni sve što može da ga kompromituje, jer je inspektor već na terenu. Aleksine muke sve su veće, ali tu se pojavljuje Stole, njegova desna ruka. On ga teši rečima da bi sve učinio za njega, ako bi dobio Majinu ruku.

Šta će se dalje dogoditi saznaćeš, ako pogledaš ostatak serije. Ona se premijerno prikazuje na RTS 1 ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 22 h, a reprizu možeš pogledati istim danima od 14:25. Seriju možeš pratiti i putem interneta.

Idejni tvorac serije i režiser prvog serijala je reditelj Dušan Milić, drugog Milan Konjević, trećeg reditelj debitant Goran Stanković, četvrti serijal režira je Darko Luganov, a peti reditelj je debitant Vladimir Tagić. Na scenariju zajedno sa Dušanom Milićem radili su i scenaristi Petar Mihailović, Slobodan Obradović i Boban Jevtić.

Autorka: Mima Ryan

Fotografija preuzeta sa sajta RTS.                                                                                        

Najnovije