Zabava

Hik! Neko me pominje?

Hik! Neko me pominje?

Da li ti se desilo da imaš napade i da ispuštaš neki “hik” zvuk? Sigurno jeste, ali ne brini to je samo štucanje. Mnogi od nas ne znaju ništa o ovom problemu. Ja ću probati da te malo uputim u ovo. 

Štucanje je kontrakcija dijafragme koja se ponavlja nekoliko puta u minuti. Razlog štucanja je brz dotok vazduha u pluća čoveka, tada se stvara poznati hik zvuk. Ovo nije voljan čin, napadi često prestaju sami od sebe, a kada traju duže zahteva se medicinsko lečenje.

Razlozi za štucanje su različiti. Mogu poticati od začinjene hrane, treme, gaziranih pića, uzbuđenja ili, prema nekim verovanjima, kada nas neko spominje. Poznate su nam scene iz crtaća gde neko štuca kad popije koju čašicu više. Kaže se da je mnogo lakše naći razlog štucanja, nego zaustaviti isto. Ako pogodiš ko te spominje štucanje će prestati, tako bar kažu.

Narodno verovanje je da kada imamo štucavicu neko misli na nas ili nas ogovara. Ovo ćete čuti od starih ljudi. Postoji mnogo narodnih verovanja i lekova za ovu pojavu, ali još nije pronađen pravi medicinski lek.

Amerikanac Charles Osborne štucao je 68 godina i tako dospeo u Ginisa.

Neki od načina da zaustavite ovaj problem je da probate sa hranom, prepadanjem ili da nešto popijete.

Hrana: Probaj da progutaš kašičicu meda ili šećera. Med će opteretiti usta, a iziritirati nerv i  prekinuti štucanje.

Kažu da  je dobar način da se zaustavi štucanje disanje u kesu. Prisloni kesicu na usta i nekoliko puta izdahni i udahni u nju.

Čaša vode: kažu da ako popiješ čašu vode na iskap, biće ti bolje.

Ubedljivo najlepši lek koji možeš da izabereš jeste neki čoko namaz ili eurokrem. Osim što ćeš uživati, zaposlićeš i mišiće jezika koji će zaboraviti “hik” zvuke.

Takođe, neki kažu da ako jako pritisniš palčeve i dlan i zamisliš želju, štucanje nestaje kao rukom odnešeno. Tako treba da se zadrži oko 30 sekundi i nerv za bol će zaboraviti štucanje, biće bazirano na vaš prst.

Ovo je nekoliko mojih i narodnih lekova za ovu dosadu.

Da li ti imaš neki svoj? Ako je odgovor da slobodno ga podeli sa svojim pijateljima, biće ti zahvalni. Pošto se za lek ne kaže “hvala”, učiniće i oni tebi neku uslugu. Srećno i nemoj mnogo pominjati nekoga!

Autorka: Katarina Ninković

Najnovije