Zabava

Pas – čovek prijatelj i pomagač

Pas – čovek prijatelj i pomagač

Pas je najstariji sisar mesožder koga je čovek pripitomio. Arheološki nalazi dokazuju da pas najmanje 9.000 godina živi uz čoveka. Osim što psi važe za čovekovog najboljeg prijatelja ili pak “čuvarkuću”, ova životinja često ima ulogu u vojsci, kada je u pitanju pomoć slepima i sl.

Psi vodiči od neprocenjive vrednosti

Pas vodič je od neprocenjive vrednosti u životima slepih i slabovidih osoba. Zadatak ovog psa je da poboljša kvalitet života kod slepih osoba tako što će im pomoći da se lakše kreću i snalaze, kao i da bezbedno stignu na određenu destinaciju. Ovi psi moraju naučiti sve verbalne naredbe, hod sa leve strane ili ispred vlasnika, da se ne obaziru na ometanja drugih ljudi ili životinja, zaustavljanje kod prepreka i slično. Sposobnost procene okoline ili situacije, smatraju se najfascinantnijim osobinama koje pas vodič razvija.

Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča u našoj zemlji postoji od 2015. godine, međutim broj pasa izdresiranih da pomognu slepima u Srbiji nema dovoljno. Na žalost, ova tema se često stavlja po strani, iako su za neke ovi psi veoma korisni.

Lovački psi

I sam naziv govori da ovi psi pomažu čoveku u lovu. Iako je pas pripitomljen jako davno, teško je utvrditi da li je oduvek bio obučen za lov. Rase koje su danas poznate, nastale su tokom vekova. Postoji nekoliko tipova lovačkih pasa, sa afinitetom ka različitim lovačkim zadacima. Podele su napravljene po osobinama koje psi u lovu najbolje poznaju. Lovački psi dele se na :

Goniče - to su najstariji lovački psi, a njihov zadatak je da pronađu i nateraju divljač na lovca;

Jamare - oni služe da izvuku ili isteraju divljač koja se skriva po jamama;

Slednike krvi (barvarvji) - koji služe u lovu na krupnu divljač koja odbegne;

Cunjavce - ova vrsta psa “krstari” na kratkom odstojanju, a dignutu divljač oglasi kratkim lajanjem;

Ptičare - ovo su najplemenitiji lovački psi koji traže istrajno i brzo, a imaju izuzetan njuh.

Moguće je da pojedine rase pasa pokazuju odlične osobine u više ovih grupa. Mnogi lovački psi su i dobri kućni ljubimci. Ipak sposobnosti koje su karakteristične za sve lovačke pse su sposobnost učenja, poslušnost, energičnost i odlično razvijeno čulo mirisa.

Vojni psi obučeni da pomognu državi

Vojni pas koristi se još od davnina. Primena je višestruka, od borbenih pasa, pasa izviđača pa sve do pasa čuvara i pasa pratioca. S modernizacijom oružanih snaga širom sveta potražnja za ovim životinjama dodatno se povećala i proširila, na primer u rehabilitacijske svrhe.

Borba

Borba je jedan od glavnih uloga vojnog psa, ali ne i jedina. Iako su u prošlosti psi tokom borbe bili zaštićeni određenim vrstama oklopa, danas je u praksi malo drugačije s obzirom da oklopi ne mogu izdržati udare modernog vatrenog oružja. Osim toga, pas bez oklopa puno je mobilniji i brže reaguje.

Izviđanje, praćenje i traganje

Određeni vojni psi posebno su obučeni da u tišini mogu otkriti neprijateljskog snajperistu ili skrivenu eksplozivnu napravu. Jak njuh i sluh koji pas poseduje omogućava mu da brže spozna opasnosti nego što to može čovek. Takođe, psi se često koriste i kod traganja i spasavanja vlastitih vojnih snaga. Velika prednost u traganju je i sofisticirana tehnička oprema koju psi nose, poput kamera i mikrofona.

Pronalaženje mina

Veliki broj pasa koristi se u razotkrivanju mina. Psi minotragači obučavaju se tako da se koriste ogoljene električne žice ispod tla. Električna energija delimično udari psa te on na taj način uči da se opasnost krije ispod površine. Međutim, pronalaženje mina za pse je izrazito stresna aktivnost, tako da je mogu obavljati tek u intervalu od oko pola sata nakon čega se moraju odmarati. Shodno tome, život ovih pasa nije dug.

Pronalaženje droge i eksploziva

U ovoj ulozi isprepleću se zadaci vojnih i policijskih pasa. Kako imaju vrlo dobar i istreniran njuh, ovakvi psi vrlo lako pronađu skrivene zabranjene supstance na graničnim prelazima, kontrolama ili na aerodromima. Takođe, vrlo lako otkrivaju i skrivene eksplozive.

Psi se kao pomoćnici mogu naći u raznim oblastima života, gore navedene su samo neke.

Celo čovečanstvo treba da zna koliko su psi zapravo korisni u našem okruženju. 

Autorka: Olja Parezanović

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta

Najnovije