Zabava

Preporuke serija – (novo)godišnje izdanje

Preporuke serija – (novo)godišnje izdanje

Počela je novogodišnja euforija. Šarenilo grada ide u beskonačnost. Zimski karneval ne prestaje. Dok traje praznična melodija po ulicama, gužva sve više raste. A ekrani? Mogu li oni da ponude nešto novogodišnje, zanimljivo, raznobojno? Ono bar nekoliko epizoda dobrog raspoloženja, iščekivanja, humora ili napetosti.

Stranger things

Život četiri dječaka odvija se na sasvim običan način prepun dječjih nestašluka i briga, sve dok se jednom ne desi ono ali koje pravi prekretnicu u seriji pojačavajući i njenu dinamiku: Jedan od dječaka misteriozno nestaje, čitav grad je mobilisan i u panici traži nestalog. Stvari postaju još čudnije kada se pojavljuje djevojčica nevjerovatne snage, obrijana do glave u prljavoj bolničkoj spavaćici. Da bi se našao dječak potrebno je razotkriti tajnu koju krije djevojčica 11 (ona nema ime već je broj jedanaest), jer ona jedino može da pomogne u rješavanju misterije. Veoma mali broj epizoda, radnja se brzo razvija, apsolutna dinamika i mnogo iščekivanja.

Orphan Black

Još uvijek u domenu fantastike, zašto da ne, jer šta ako jednom ta fantastika postane stvarnost. O tome kazuje glavni lik – Sara siroče sa ulice koja svjedoči samoubistvu žene koja identično izgleda kao ona. Sara uzima njen identitet, te uz pomoć njenog novca želi da riješi svoje probleme. Ali – šta je serija bez tog ali – problem nastaje kada Sara sazna da su one klonovi i da ih postoji još mnogo identičnih. Tada Sara kreće u potragu za odgovorima na brojna pitanja, gdje, umjesto odgovora, ponovo nailazi na bezbroj drugih pitanja (ko je njihov tvorac, koja je funkcija klonova, kakve anomalije ima svaki klon i sl.) ali istovremeno Sara ulazi u borbu za život i borbu protiv ubice  koji ih ubija jednu za drugom.

The Big Bang Theory 

Da li je uopšte potrebno kazati za ovu seriju bilo šta? U njoj ne postoji ono ali već samo zašto da ne komedija je, sve je dopušteno, ismijavanje svih nivoa istinski, šeretski bez ikakvog izvinjenja. Leonard i Šeldon genijalni fizičari koji apsolutno razumiju kako funkcioniše univerzum, međutim to im ne pomaže kada treba da razgovaraju sa stvarnošću u kojoj žive, a naročito sa djevojkama. Njihova komšinica Peni je daleko od širokog univerzuma čvrsto uokvirena u svakodnevnicu. Da li onda takve različitosti uspijevaju da opstanu kroz 10 sezona?

Toradora!

Šta je život bez anima ili bar jedne, naročito ako je pomalo sladunjava i kazuje o odrastanju, gdje je identifikacija sa likovima neizbježna. Nisu svi tako savršenog fizičkog izgleda, savršenog ponašanja i ne postoje savršeni porodični odnosi. To je Toradora i još malo više od toga – mnogo humorističkih scena. Takasu bi bio sasvim običan srednjoškolac da fizički ne izgleda opasno i pritom da ne podsjeća na delikventa. On je zapravo sve samo to nije. Njegov prijatelj Kitamura je jedini koji ga razumije u kojeg je zaljubljena Aisaka Taiga (sitna, prgava djevojka). Takasu je zaljubljen u njenu prijateljicu Kušiedom Minori. Takasu i Aisaka Taiga sklapaju dogovor da pomognu jedno drugome oko zaljubljivanja, ali izgleda da svaki put sve dođe suprotno.

Uživaj! Ekran zna da bude zanimljiv, ako to želiš!

Autorka: Kristina Topić

Fotografija preuzeta odavde.

Najnovije