Zabava

Preporuka za seriju: Peaky Blinders

Preporuka za seriju: Peaky Blinders

Peaky Blinders je britanska TV serija Stiven Najta rađena za BBC kanal.

Radnja se dešava u siromašnom predgrađu Birmingema, nedavno posle Prvog svetskog rata. Porodica Šelbi vodi glavnu reč u Birmingemu, tj. bandu koja se zove Peaky Blinders. Taj porodični biznis čine tri brata i njihova tetka Poli. Glava porodice je Tomas Šelbi, srednji brat čiju ulogu uzima Kilijan Merfi (Cillian Murphy). Staložen i naizgled bezdušan, Tomas komanduje braći i ostatku bande u reketiranju, nameštenim konjskim trkama i pljačkama. Rame uz rame sa Tomijem je tetka Poli, žena zmaj koja samo izgleda kao da je bezopasna, njenu ulogu preuzima Helen Makrori.

Ono što je posebno interesantno, jeste činjenica da iako pričamo o ozbiljnim kriminalnim delima, na neki način, zavolite sve članove ove bande.

Ali gde je kriminal tu mora biti i neki pandur, zar ne? Samim tim u grad dolazi inspektor Kembel, koga tumači Sem Nil (Sam Neill), poslat u Birmingem da očisti zločin i prljavštinu sa ulica.

Trenutno su izbačene tri sezone i željno iščekujem sledeće dve koje su u planu. Prva sezona je imala premijeru pre čak tri godine, a treća sezona je prikazana ove godine. Sezone su kratke, svaka se sastoji od 6 epizoda koje traju po sat vremena. Dakle, ako imaš naviku da gledaš serije jednu za drugom, lako ćeš nadoknaditi sve dok se ne pojavi 4. sezona.

Najinteresantnije od svega je sto su Peaky Blindersi zaista postojali tih godina, a Stiven i ekipa su to verodostojno prikazali. Od genijalnih kostima, preko jezivo dobrih scena tuča, pa sve do sjajno uklopljene muzike Nik Kejva i Džek Vajta uz još par odličnih bendova. Ako tvoj želudac dobro podnosi krvave scene i ako si fan krimi drama, ova serija je definitivno za tebe.

Serija se trenutno emituje vikendom od 22 h na RTS 2, a kod nas je prevedena kao Birmingemska banda.

Ako te nisam ubedila ovom preporukom, poslušaj soundtrack ove serije, i/ili pogledaj trejler, videćeš zašto je ovo moja današnja preporuka.

Autorka: Teodora Janković

Fotografija je preuzeta odavde.

 

Najnovije