Zabava

Nova godina - prilika za novi početak ili ne?

Nova godina - prilika za novi početak ili ne?

Idealna prilika da kažemo „ovo više ne može ovako, okrećem novi list“ je Nova godina i posle „sutra ću“, omiljeni dan za odluke.

I dok puni samopouzdanja odlučujemo o tome šta ćemo sve promeniti od prvog januara, kada se istog probudimo, shvatimo da su odluke donete dok smo bili: siti, besni, tužni, sa nepoloženim ispitom ili euforični. U tom trenutku se odlučuje naglo i sa ogromnim entuzijazmom, a kada dođe trenutak za sprovođenje u delo, obično odustanemo.

Kaže se da je Nova godina novi početak i iz tog razloga želimo da promenimo sebe, svoje navike i afinitete kako bismo u Novoj godini postali novi ljudi. Međutim, kada pet dana pred Novu godinu odlučimo da od prvog januara krećemo sa dijetom, obično se to ne sprovede jer od silnih praznika, ića i pića ne možemo baš da pokažemo karakter, pa strpljivo sačekamo da sve to prođe i onda donesemo novu odluku. Ili, posle ne baš uspešne akademske godine, prosečan student ustane jednog jutra pun entuzijazma i kaže da će u januaru položiti sve zaostale ispite, vredno učiti i raditi. I dok se okrene, već je počeo januarski rok a on od ispita koji bi trebalo da bude položen ima samo potpis sa vežbi i neko minimalno znanje, na primer, trećinu knjige. Ali, kako to uvek biva, ako nije „od Nove godine“ onda je „od sutra“.

Tu su još i odluke poput „prestaću da se nerviram, prestaću da jedem slatkiše (što je jedan deo one dijetalne odluke), prestaću da konzumiram cigarete, počeću da čitam više knjiga, počeću da vežbam, prestaću da trošim novac na gluposti“ i tako u nedogled. Ovakva vrsta planiranja bi trebalo da nam daje motivaciju za napredovanjem i da nam omogući da se fokusiramo na stvari za koje mislimo da su nam bitne, da bismo na taj način uspostavili kontrolu nad svojim životom. Ovo kažu psiholozi koji često govore na temu novogodišnjih odluka i definišu ih kao želju za kontrolisanjem sopstvenog karaktera. Dakle, kada odlučite da smršate sledeće godine, imajte na umu da na taj način jačate sebe i koliko god neke od odluka zvučale smešno, njihovo sprovođenje u delo zaista jača čoveka i njegovu ličnost, jer tada stiče utisak da može da ostvari sve svoje ciljeve iako je ostvario neku bezazlenu novogodišnju odluku.

S obzirom na to da nam internet služi za mnoge korisne stvari, tamo možemo videti kako se ljudi pridržavaju svojih novogodišnjih odluka. Jedan od saveta je da se one obavezno zapisuju. Dakle, zapisati na lepljivi papirić svoj cilj za narednu godinu i zalepiti na vidno mesto. Trenutak precrtavanja ostvarenog je jedan od najboljih trenutaka u životu. Konačno ste uspeli da ostvarite ono što ste želeli i samim tim možete dalje napredovati i ostvarivati druge ciljeve. Zatim, želje moraju biti realne. Ako ustanete jednog jutra i kao odluka se pojavi nešto za šta i sami znate da je nemoguće, razočarenje je ogromno pa se lako izgubi volja za ostvarivanjem onoga što je realnije.

Na kraju, tu je jasan, zacrtan plan ostvarivanja ovih odluka, što je povezano sa njihovom ostvarivošću i pravljenjem malih podsetnika. Sve važne odluke u životu podrazumevaju planiranje jer se spontano sprovođenje istih retko ostvaruje i tada najlakše odustanemo. Iako u toku razgovora sa prijateljima i porodicom novodišnje odluke zvuče smešno i kao još jedna u nizu stvari koje zabavljaju one koji vas okružuju, moramo se složiti sa psiholozima koji kažu da su novogodišnje odluke jedan od najboljih načina da testiramo sebe i svoju sposobnost za promene.

Iz ličnog iskustva znam da odluku nećete sprovesti u delo ako ste u tom trenutku bili u nekom posebnom stanju koje vas je nateralo da o tome mislite. Najbolje je hladne glave odlučivati i razmišljati o zacrtanim ciljevima.

Bez obzira da li se nekome tvoje novogodišnje odluke dopadaju ili ne, one moraju biti samo tvoje. 

Autorka: Kristina Milošević

Najnovije