Zabava

Pokloni za Novu godinu i darivanje bližnjih

Pokloni za Novu godinu i darivanje bližnjih

Magija je svuda oko nas. Ona se oseća u vazduhu - kada prolaziš kraj ukrašenih kafića (koji kao da se takmiče koji će imati  „lepši prozor do ulice“), kada se zapetljaš u postavljanju svećica i kićenja svoga doma, kada pomažeš baki u pravljenju kolača, kada započne maraton Sam u kući filmova, kada prošetaš ukrašenim trgom svoga grada ili pak kada užurbano kupuješ poklone za svoje najbliže. Taj čin i sam gest donose više od jednog samo završenog i obavljenog posla. Donose radost, sreću, osmeh; mere jačinu prijateljstva, odanosti i ljubavi. A ti i dalje stojiš i ne znaš šta da kupiš? Svakome je u jednom momentu potrebna čarobna vila Inspiracija, stoga ću ti to danas biti ja!

Kako kažu, poklonu se u zube ne gleda. No, da se ne lažemo, kao što sam već rekla, poklon je određeno merilo, po kome se mnoge stvari lako zaključuju, a verujem da je i tebi smor kada za rođendan ili bilo koji drugi praznik dobiješ neki „šklj“ poklon. Ja se uvek vodim onim – koliko daš, toliko će ti se i vratiti, ali i samim tim da, koliko dobiješ, toliko i određene stvari shvatiš. No, ovo je sada druga tema za neko drugo, buduće razmišljanje uz šoljicu čaja.

Kada dođe do kupovine poklona, svi smo ograničeni određenim sredstvom koje nam, nažalost, upravlja životom – novcem. No, ova pomalo tužna činjenica ne treba da nas sputava u spremanju iznenađenja. I jedna čokolada sa mašnicom i efektivnom porukom nekome može da promeni i ulepša dan (ipak je stvar koja obraduje svaku osobu na ovoj planeti čokolada).

Dakle, kada pričamo o „nisko budžetnim“ poklonima, predlažem ti da svoju osobu odvedeš na klizanje. Osmisli neku priču, pozovi je na čaj do grada, a potom promeni pravac do najbližeg klizališta!

Klizalište u Beogradu je postavljeno na Trgu Nikole Pašića, kao i na Tašmajdanu! Ulaz je besplatan, a koliko se sećam, iznajmljivanje klizaljki je 150 dinara (ili 0, ukoliko imaš svoje!).

Klizalište Ledena šuma u Novom Sadu, koje se nalazi u Dunavskom parku, je jedna magična manifestacija ovog magičnog grada, stoga ukoliko si u blizini, verujem da će ovo biti poklon ne samo tvojoj osobi, već i tebi samom/oj. Često pored klizališta možeš da pronađeš štandove koji prodaju tople napitke, pa i čaj, stoga imaš opravdanje da ste zapravo i otišli na čaj!

Ono što zaista nikada ne može da prođe kao „loš poklon“ jeste knjiga.

Pored Lagune, Vulkana i ostalih knjižara koje uvek imaju određene popuste, predlažem ti da posetiš knjižaru Papirna krila, koja ovaj decembar zaista nudi neverovatne popuste, a pritom je izbor knjiga fantastičan.

Takođe, knjižare često prodaju i CD-ove, raznorazne sitnice koje uz knjigu mogu sjajno da se ukombinuju. Mnogi i dalje „ne priznaju“ CD-ove, već skupljaju ploče, stoga pretraži svoje potkrovlje ili svrati do neke od malobrojnih prodavnica ploča i ne sumnjaj u kvalitet novogodišnjeg poklona za tu osobu.

Ja lično volim kada sklopim neki originalan poklon iz više delova. Obično su to sitnice koje me podsećaju na tu osobu, nešto što će njoj svakako biti korisno, ali i što će nju podsećati na mene. Tako često u te male (ili pak malo veće) kutije stavim neke „nebulozne“ sitnice, a tajnu šifru i povezanost između svih tih sitnica znamo samo moja osoba i ja. Tu se zapravo stvara magija. Tu se oseća čar prijateljstva, čar darivanja, čar one povezanosti koja se ne može kupiti niti veštački stvoriti.

Takođe, nikada ne možeš da pogrešiš ni sa kartom za bioskop, pozorište ili koncert! Sam čin odlaska na neki događaj zajedno garantuje mnoštvo novih uspomena i kvalitetno provedenog vremena.

Ako pak smatraš da si sve ideje istrošio/la, da su pokloni počeli da te „smaraju i zamaraju“, a opet želiš da učiniš nešto lepo, dobro, da izmamiš osmeh na nečije lice i toplinu oko srca, postoji jedna sjajna humanitarna akcija, koja je jedna od mnogih koje se organizuju u ovom periodu!

Naime, ako želiš da budeš nečiji Deda Mraz, brzo klikni ovde, pročitaj pisma koje svake godine deca iz Svratišta pišu Deda Mrazu, sa svojim željama, a na tebi je da izabereš baš ono kojem ćeš i te želje da ispuniš. Prošla te je jeza, je l' da? Tu tek vidimo koliko je zaista malo potrebno za nečiju sreću.

Znam da se ponavljam, no jedna rečenica opisuje ovaj period – it’s the most wonderful time of the year! Iskoristi ga na pravi način, budi srećan i shvati da je svaka nova godina, kao i svaki novi dan, jedan novi početak. Pokloni nekome izvinjenje za svoje greške, zagrljaj podrške, ruku u hladnom zimskom danu ili pak iskreni poljubac ljubavi. To radi cele godine, jer najbitnije je koga imamo oko sebe – ti ljudi su zapravo naš najveći i najvažniji poklon.

Autorka: Milana Veljko

Fotografija je preuzeta sa Favim.com

Najnovije