Zabava

Serija o kojoj svi pričaju

Serija o kojoj svi pričaju

Ima mnogo serija o kojima svi pričaju i verovatno je svaka od tih vredna gledanja. Ali ima jedna koja je zaista fascinantna i specifična po svojoj radnji. Ako ne voliš sci –fi, onda svakako ova serija nije za tebe, ali ako je drugačije, onda ostani da vidiš o čemu pričamo.

Naš odabir za preporuku ovaj put je serija Westworld. Definišu je kao američku sci – fi western seriju. Tvorci serije su Lisa Džoj i sjajni Džonatan Nolan, brat Kristofera Nolana. Braća Nolan su poznata po svom talentu, a svi koji vole filmove The Prestige, The Dark Knight, The Dark Knight Rises i Interstellar, znaju o čemu je reč.

Vratimo se na seriju. Ona je zasnovana na istoimenom filmu iz 1973. godine i krenula je sa emitovanjem oktobra 2016. godine na HBO. Gledaoci su do sada imali priliku da vide prvih 10 epizoda, koje čine prvu sezonu. Druga sezona je najavljena, ali je ne očekujemo u ovoj godini.

Radnja serije je smeštena u Westworld, tematski zabavni park, sa temom, pogodićete – divljeg zapada. Zabavni park je u vlasništvu korporacije Delos i naravno ima svog mastermind-a, na kojeg ćemo se vratiti. U parku žive roboti androidi, koji se nazivaju domaćinima. Oni upravo to i jesu, domaćini koji dočekuju goste koji posećuju zabavni park i uživaju u njemu. Cela caka je u tome što gosti u parku mogu da rade šta žele, bez straha od osvete domaćina, budući da su ovi programirani tako da ne mogu ništa uraditi gostima. Već pretpostavljate da su heroji radnje jednako androidi, gosti, kao i zaposleni u Delosu.

Ko je mastermind? Mastermind je fenomenalni Entoni Hopkins, u ulozi Roberta Forda. On je osnivač i kreativni direktor Westworld-a. Nema potrebe reći koliko je ovaj glumac sjajan. Njegova uloga je veoma kompleksna i radnja se prilično vrti oko njegovog lika i njegovim odnosima sa drugim likovima u seriji.

Serija se bavi kompleksnom temom čoveka kao stvaraoca novog nivoa inteligencije – veštačke intelegencije. Svakom androidu je data kompleksna ličnost, prošlost koja ih čini ljudskim i priča koja će da zainteresuje posetioce. Kada pročitate ovo, jasno vam je na koji način androidi postaju veoma važni heroji ove serije. Zatim, tu imamo i same goste i njihovu pozadinu. Gosti dolaze u park, slobodni od svih inhibicija. Mogu da siluju, ubijaju, love i muče – androide koji imaju lik čoveka. Ne postoje granice, sve je dozvoljeno i sve je zabava, jer to je zabavni park. Ipak, ovakva iskustva utiču na čovekovu psihu i na neki način pokažu novo lice čoveka. Zato se serija bavi i njima.

Najzad, ono što ova serija nikako nije, to je – laka za procesuirati. Ima onih standardnih momenata iznenađenja, s vremena na vreme. Radnja se kuva polako do poslednje dve epizode, i onda bam – sve odjednom. Na internetu su sve vreme kružile teorije i predikcije, pa ako ćeš krenuti da gledaš seriju, zaobiđi preterano istraživanje. Serija ti neće dati mira i mnogo toga ti neće biti jasno, dok ti odjednom sve ne bude jasno. Serija ima mnogo nivoa, koji ti se serviraju polako, taman kako treba. Dok ih prelaziš, ne možeš a da ne pomisliš, makar na sekund, da li je neko koga ja znam android? Da li sam ja android?

Autorka: Sanja Nasevski

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije