Zabava

Postpraznična depresija i kako iz nje izaći

Postpraznična depresija i kako iz nje izaći

Često se događa da nakon što se završi raspust ili putovanje osetimo neraspoloženje koje se još naziva i postpraznična depresija. Ovo stanje može se opisati kao opšte smanjenje blagostanja i produktivnosti, kada se završi odmor.

Malo konkretnije, ono što osećaš može biti anksioznost, umor, iritabilnost, nagle promene raspoloženja, glavobolje, manjak sna ili preterana potreba za spavanjem, promene apetita, povećanje ili gubitak telesne težine, manjak koncentracije, povećanu želju za osamljivanjem, kao i gubitak interesovanja za nekada tebi zanimljive aktivnosti. Sama pomisao na to da treba da se vratiš u staru rutinu može biti veoma neprijatna i stresna. I pored toga, ovaj osećaj možeš lako da predbrodiš uz malo posvećenosti, uvida i brige za sebe.

Na vreme se navikni da ustaješ ranije. Bilo da ideš na putovanje ili si za raspust ostao/la kod kuće, potrudi se da zadržiš navike, iako možda ne moraš da ustaješ na vreme. Ovo će ti biti od velike pomoći kada obaveze opet pokucaju na vrata. Bilo bi dobro da izbegavaš alkohol i kofein tri do četiri sata pre nego što legneš u krevet, biće ti lakše da zaspiš.

Zdrave navike. Drži se svoje rutine vežbanja na odmoru i na taj način ćeš ostati u formi, ali ćeš i otkloniti višak stresa i umora. Kada se odmor završi, a ti nastaviš da vežbaš, tvoje telo će imati osećaj fizičke stabilnosti. Nećeš ni osetiti posledice postpraznične depresije. Za radoznale, vežbanje takođe pospešuje lučenje endorfina koji ti pomaže u borbi sa depresijom. Važna stavka jeste i ishrana. Moraš jesti zdravu hranu, jer u suprotnom vežbanje nema smisla. Hladno vreme je kao stvoreno za tople supe i tople salate. Endorfin možeš da pospešiš i pomoću hrane kao što su banane, živina, mlečni proizvodi i grašak.

Vitamin D. Kako bi se prirodno stvarao, potrebno je dovoljno sunca, tačnije, potrebno je da UV indeks bude 3 ili više. Manjak ovog vitamina može imati veze sa tim što se loše osećaš, a nekada, kao što je to trenutno slučaj, sunca ima malo, pa samom tim i Vitamina D u tvom organizmu. Razmisli o suplementima u vidu šumećih tableta. Ovo je dobra zamena za nezdrave sokove. 

Odvoj par dana da se privikneš. Pogotovo ako planiraš da putuješ negde, vodi računa o povratku. Daj sebi par dana da se privikneš na svakodnevnu rutinu nakon ludovanja na odmoru. Takođe, ako je to moguće, svoju radnu nedelju počni u utorak. Tako ćeš preskočiti mučni ponedeljak, a vikend je na samo par dana od tebe.

Uživaj u iskustvu i uspomenama. Način na koji razmišljaš takođe utiče i na to kako se osećaš. Neće se desiti preko noći, ali svakako da ćeš videti pozitivne posledice ako se fokusiraš na sve one lepe događaje sa raspusta, umesto što ćeš kukati o dosadnoj svakodnevici. Budi zahvalan/na na onome što imaš i imaj na umu da ima ljudi koji sebi to ne mogu da priušte. Nakon putovanja, potrudi se da neke nove sitnice uključiš u svoj svakodnevni život, a koje imaju veze sa istim. To ne mora da bude magnet na frižideru, već možeš da naučiš da skuvaš novo jelo ili da govoriš novi jezik, bar na nekom osnovnom nivou. Poveži odmor i sa svojim obavezama uz pomoć različitih nalepnica za sveske ili hemijskih olovaka, na primer.

Razmotri svoj život. To što se osećaš loše možda nema veze sa odmorom, već sa tim što se jednostavno ne osećaš ispunjeno i srećno u svojim “cipelama”. Ako je tako, vreme je da napraviš neke promene. Daj sebi par dana da se privikneš, a nakon toga će ti biti jasno u čemu je problem.

Ono što te podseća na kuću ili na obaveze. Ako na putovanje nosiš stvari koje te podsećaju na dom, ili kod kuće na vidno mesto staviš nešto što te podseća na obaveze osećaćeš se mnogo manje prepadnuto kada te zapljusne realnost. Šolja za kafu u koferu ili knjiga na stolu su mali potezi, ali će pomoći.

Očekivanja. Obaveze još nisu počele, ali ti već počinješ da se nerviraš? Pozovi drugare ili izađite na kafu i pričajte o svemu što vas čeka. Osećaćeš se mnogo spremnije nakon tog razgovora, zato nemoj da razbijaš glavu i uništavaš svoj odmor pre vremena. Fokusiraj se na sve pozitivne stvari koje dolaze posle praznika. Posle ludovanja, sada konačno imaš vremena za sebe, da se opustiš i odmoriš.

Planiraj sledeći odmor. Iako možda i neće biti uskoro, planiranje sledećeg odmora ili putovanja pomoći će ti da se privikneš na staru rutinu tako što će ti pružiti entuzijazam i nešto novo čemu ćeš se radovati. Zadrži pozitivan pogled i planiranje proširi i na druge zanimljive događaje koji su pred tobom.

Okruži se ljudima. Osećaćeš se mnogo bolje ako budeš među ljudima. Tokom odmora, raspusta ili putovanja verovatno si veći deo vremena provodio/la u krugu porodice i prijatelja. Zato je najpametnije da, i sada kada su obaveze pred tobom, nastaviš u istom duhu i provodiš kvalitetno vreme sa onima koje voliš.

Na osnovu ovoga, trebao bi da ti je barem malo jasnije zašto se osećaš potišteno i depresivno, a to je samo po sebi jedan veliki korak ka otklanjanju istih. Glavu gore, sledeći odmor je iza ćoška, a do tada uživaj u svakom trenutku i zabavljaj se!

Autorka: Ana Ivanov

Fotografija preuzeta odavde.

Najnovije