Mingl kutak arhiva

U kandžama Amazonki

U kandžama Amazonki

Među svim tim klasicima koji se nalaze na vašim policama, trebalo bi da imate i knjigu Trojansko sestrinstvo (Lost Sisterhood), koju je napisala En Fortije, autorka romana Julija.

 

U knjizi se prepliću dve vremenske linije. Sa jedne strane imamo dvadesetosmogodišnju devojku, filologa na Oksford univerzitetu, a sa druge strane dve mlade sestre koje pokušavaju da pređu pustinju da bi preživele. Razmak između ovih događaja je šokantnih tri hiljade godina, ali ipak veze koje održavaju priče su čvrste poput niti suđaja.

Ova knjiga pokazuje dve žene, u različitim vremenima, kako pokušavaju da otkriju zašto su na ovom svetu i koja je njihova sudbina. Jedna se služi lukom i strelom, kao i lovačkim nožem i svojom intuicijom, dok se druga služi svojim znanjem i oštrim jezikom, kao i misterioznom sveskom koju ima od svoje bake.

Obe istražuju svet o kome su mislila da svašta znaju i shvataju da ništa o njemu ne znaju.Saznaju su da se skoro iza svakog dobrog dela krije i neki trik, nešto što one moraju da urade da bi imale sreće. Čak je i njihova sreća imala cenu, možda čak i tragičnu. 

Obe su bile vođene porivom nezavisnosti i pravde, želeći da zaštite ono što im je drago. Za to su čak žrtvovale mnoge stvari koje su mogle imati da su stale kad im je bilo ponuđeno. Obe uleću tamo gde ne pripadaju, rešene da dobiju ono što žele, jedna pravo iz tiganja u vatru, to jest iz Troje u Mikenu i nazad, a druga u Alžir, Krit, Amsterdam, Finsku i još dosta drugih mesta. Prepreke na njihovom putu su ogromne, od legendi o Minotauru, do kraljeva Agamemnona i Prijama. Jednoj je na put stajala i sama boginja.


Moja preporuka je da ovu knjigu počnete ujutru, jer nećete želeti da je ispustite iz ruku dok je ne pročitate. Ubacite tu i tamo po neku šolju tople čokolade.


Autorka: Marija Jović

Najnovije