Mingl kutak arhiva

Oldtajmeri lete u nebo (ili ipak ne)?

Oldtajmeri lete u nebo (ili ipak ne)?

11.04.2024.

Buđenje. Alarm navijen da trgne Petru Stefanović iz snova već u 6.30 ne da se ugasiti dok je ne natera da ga ugasi manuelno i odloži buđenje bar za još 15 minuta. Onda kafa i spremanje za još jedan dan na Hirurškoj klinici. Predočava nam kako joj je svaki dan dinamičan i kako nikada nije dosadno, što je čini jako srećnom i ispunjenom. Ono što jeneobično u vezi sa ovim običnim danom jedne studentkinje Medicinskog fakulteta u Nišu, jeste njen hobi i ljubav prema oldtajmerima, zbog čega na kliniku neće putovati gradskim prevozom ili normalnim savremenim automobilom, već ni manje ni više raritetnim Volkswagenom 1600L iz 1967. godine.

Gradopisi: April u Beogradu

Gradopisi: April u Beogradu

10.04.2024.

,,Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu.’’ Tako je nekad, umesto prvih petlova, Beograd pozdravljao duboki i hrapav glas Duška Radovića.

Mediji, javni interes i kodeks - Neprirodna glad za tragedijom

Mediji, javni interes i kodeks - Neprirodna glad za tragedijom

08.04.2024.

Posle više od nedelju dana, potraga za dvogodišnjom devojčicom iz Banjskog polja, je prekinuta. Ovu vest saopštio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u četvrtak, 4. aprila na pres-konferenciji. Novinarka FoNeta i članica Saveta za štampu Tamara Skrozza za Mingl ističe da je Vučić time prekršio svoje ustavno ovlašćenje čime je, kako ističe, prekršio sve. Kako dodaje, tokom izveštavanja prethodnih 10 dana, nijedan medij u Srbiji nije poštovao Kodeks i načela koja su propisana Kodeksom, već su još jednom pali na testu, čime su zadovoljili glad čitalaca/gledalaca, što nije nikako smelo da se desi.

petkom: Umesto šlaga – sladoled

petkom: Umesto šlaga – sladoled

05.04.2024.

Draga Anđelka,

Kako me je samo obradovalo to što u tvoj život dolazi jedan novi. Majušan, čist, beo, mekan kao najfiniji pamuk. Nikad kao plastelin. Plastelin se svuda uklapa, gde god ga staviš, primi se. Zauzme novi oblik. Lukavo se savija pod čijim god prstima se našao. Razmišljam... Možda u životu nekad treba biti plastelin, a manje kičma. Tačno je, kičma se savija, ali kičma i puca. Plastelin neće pući, pa čak i da ga otkineš, on će vešto odlutati u tuđe ruke i postati ono što se od njega očekuje. Uvek se snađe, kao kakav stari prevarant. Jesi li razmišljala nekad, da možeš da biraš i kreneš sve ispočetka, na koju stranu bi se otkotrljala? Kome bi dopustila da te nađe i oblikuje?

 Pop ikona, pevačica, glumica i kaubojka – Beyonce na belom konju

Pop ikona, pevačica, glumica i kaubojka – Beyonce na belom konju

03.04.2024.

Ovaj tekst nastaje dok se sležu utisci o novih 27 (da, dvadeset sedam) pesama sa sveže objavljenog albuma Bijonse Nouls pod imenom Act II: Cowboy Carter (Parkwood/Columbia). Stoga, ne predstavljamo detaljnu recenziju novog albuma, već retrospektivu njene karijere gde se krije tajna o tome kako se žena afro-američkog porekla popela na belog konja.

Nije ovde sve tako sivo – studiranje u Srbiji i zemljama Evropske unije

Nije ovde sve tako sivo – studiranje u Srbiji i zemljama Evropske unije

01.04.2024.

Kao student ili studentkinja beogradskog, niškog, novosadskog univerziteta, sigurno si se zapitao/la kakvo iskustvo imaju tvoje kolege sa drugih evropskih univerziteta i koliko je ono drugačije od tvog. Da li se ti i tvoje kolege u inostranstvu susrećete sa istim problemima, šta je njima lakše, pristupačnije, a šta je tebi. Ovo nije tekst o tome kako je tamo sve bolje a ovde sve gore. Ovo je pokušaj da se približe ta dva (ne tako) različita iskustva i možda inspiriše studente sa ovih prostora da se makar na jedan semestar pridruže kolegama u inostranstvu.

petkom: Na pragu promena

petkom: Na pragu promena

29.03.2024.

Draga Miljo,

Ovih dana razmišljam o promenama. Onim sitnim žmarcima od kojih ti telo zatreperi, pa se iznenadiš kada osetiš jezu. Misliš zima ti je, a napolju skoro 20 stepeni. A znaš vrlo dobro, i tvoje telo predoseća mnogo pre nego što um prepozna, da to nije jeza, to je opomena. Mi smo parče tih podrhtavanja, rušenja i stvaranja, nestajanja i nastajanja, kao kriška belog hleba koji se drobi tokom porodičnog ručka.

Mladi u pozorištu - hrabri glas novih generacija

Mladi u pozorištu - hrabri glas novih generacija

27.03.2024.

Šta čini pozorište živim, dinamičnim i relevantnim u današnjem svetu? Odvojeno od sjajnih scenografija i emotivnih izvedbi, postoji nešto dublje, nešto što čini srž pozorišne umetnosti - to su mladi umetnici koji hrabro stupaju na scenu. Njihova uloga nije samo da donesu svežu perspektivu, već i da osnaže pozorišnu umetnost kao sredstvo za razmišljanje, dijalog i društvenu promenu.

KOIKOI na Kontaktu – Prozor se klatio, se mlatio, se patio

KOIKOI na Kontaktu – Prozor se klatio, se mlatio, se patio

27.03.2024.

Ako ste se prošlog vikenda zadesili u Beogradu, onda ste zasigurno imali prilike da čujete za sada već poznatu Kontakt konferenciju, inače osmu po redu, a održanu u periodu od 21. do 24. marta, odnosno, od četvrtka do nedelje.

petkom: Do sledeće šetnje

petkom: Do sledeće šetnje

22.03.2024.

Dragi Stefane,

Vazda si znao da u jednom kratkom pismu upakuješ toliko detalja, čak više detalja nego reči. Nikad ti nisam bio ravan u tome.

Maksimir? Kako ne bih znao. Međutim, znaš i sam koja mi je prva asocijacija. Kao fudbalskom fanatiku i navijaču (žao mi je što ovaj termin ima krivo značenje), na pomen Maksimira setim se nekog drugog, mada skorijeg vremena. Park, jezera i patke mi nisu ni na kraj pameti, prva asocijacija na Maksimir mi, nažalost, nije lepa

Mingl intervju, Dušan Varničić: Englezi na fudbal gledaju potpuno drugačije od drugih

Mingl intervju, Dušan Varničić: Englezi na fudbal gledaju potpuno drugačije od drugih

21.03.2024.

Kako kaže stara krilatica, fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu. Zaista jeste tako, mnogi fudbalski fanovi svoje vreme kroje prema datumima kada njihov omiljeni klub igra naredni meč. U Srbiji je ta podela na navijače Partizana i Crvene Zvezde dobro poznata, a često prelazi granice i nezdravog rivalstva. Međutim već dugo vremena u svetu i Srbiji važi ogromno interesovanje za fudbalom koji se igra u kolevci ovog sporta, Engleskoj. Zašto je engleski fudbal toliko popularan, kakvo rivalstvo se neguje među fanovima engleskog fudbala, zašto su tamošnje niže lige toliko popularne, ali i o mnogim drugim stvarima razgovarali smo sa Dušanom Varničićem, jednim od administratora stranice Engleski fudbal.

Zašto su nam važna Barbi Stvorenja?

Zašto su nam važna Barbi Stvorenja?

20.03.2024.

Godina 2023. će bez bilo kakve sumnje ostati upamćena po snažnim ženskim junakinjama kada je u pitanju svet filma. Čini se da su nam ove protagonistkinje bile više nego potrebne, ali smo isto tako potrebne i mi njima, da neumornom pričom podsećamo da žena sme da pušta zlatokosinu kosu kilometrima dugu, nipošto za potrebe princa, već da njom pobegne iz svog graničnog sveta.

Hali Gali po drugi put među Srbima

Hali Gali po drugi put među Srbima

19.03.2024.

Priznajmo, dugo očekivani povratak Hali Gali kralja nas je u najmanju ruku pomerio, a u slučaju mnogih oduševio ili čak ostavio bez reči… Bez milosti ili lažnog dodvoravanja. Možda ne slučajno što je prvi izbor upravo pao na Ubili su Batlera, koji progovara snažno i in medias res, što, na kraju krajeva, za ovu kompilaciju predstavlja aksiom, unutrašnju logiku stvari.

Izveštavanje medija o femicidima - Galopirajući trend tabloidizacije

Izveštavanje medija o femicidima - Galopirajući trend tabloidizacije

18.03.2024.

Prema podacima udruženja FemPlatz, u Srbiji je zabeležen četvrti femicid za nepuna tri meseca. Prema rečima novinarke Aldžazire An Mari Ćurčić mediji su izveštavali krajnje neprofesionalno i beskrupulozno, kršeći Kodeks novinara Srbije i medijske zakone, ali i Ustavom garantovana prava svih građanki i građana – pravo na dostojanstvo i privatnost.

petkom: Šetajući Maksimirom

petkom: Šetajući Maksimirom

15.03.2024.

Dragi Bane,
Žao mi je što si se zbog mene našetao! Trebalo je da znam da ćeš se istog časa upustiti u svoju malu beogradsku odiseju, i da nećeš imati mira dok to ne uradiš. Pod nekim drugim svetlima, kako si i sam naveo, stvari izgledaju drugačije. Ja ti verujem! Trebalo je da vidiš kada sam otkrio Mankize... Prošle su godine dok se nisam otvorio ka novoj muzici.

Šta je mladima danas demokratija?  21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

Šta je mladima danas demokratija? 21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

14.03.2024.

„Dvanaesti mart 2003. godine, svanuo je vedar i sunčan. Zoran Đinđić trebalo je da se pojavi tog popodneva u centru „Sava“, na nekom međunarodnom skupu, ali je promenio plan i krenuo u Vladu oko podne.“ (Atentat na Zorana Đinđića – M. Vasić)

RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO: U pola čet'ri ujutro sa perona pet

RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO: U pola čet'ri ujutro sa perona pet

14.03.2024.

Sada kada je 52. Međunarodni filmski festival (skraćeno: FEST) i zvanično gotov, nije preterano i ambiciozno reći da je film ,,Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića prošao kao jedan od zapaženijih, bar kada se radi o ovogodišnjem repertoaru domaćih filmova.

Studenti bez prostora: FILUM - u potrazi za fakultetom

Studenti bez prostora: FILUM - u potrazi za fakultetom

14.03.2024.

Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, poznat i kao FILUM, osnovan je 2002. godine kao rezultat spajanja tri odseka sa matičnih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti u Beogradu, koji su prethodno počeli sa radom 1996. godine. Vlada Republike Srbije je aprila 2002. godine donela odluku o spajanju ovih odseka u jedinstven fakultet, koji je dobio naziv Filološko-umetnički fakultet, a prva generacija studenata upisana je 2006. godine.

Srpske heroine u umetnosti

Srpske heroine u umetnosti

11.03.2024.

Povodom Dana žena, Narodni muzej u Beogradu je svim građanima poklonio stručno vođenje kroz stalnu postavku muzeja pod nazivom ''Žene u slikarstvu i muzici''. U pretprazničnom iščekivanju, 7. marta, imali smo priliku da iskoraknemo nekoliko decenija unazad, u svet hrabrih i nadarenih žena koje su svoju najvatreniju vrlinu – smelost, ostavile u amanet u obliku boje ili melodije.

Šta selo može da ponudi mladom čoveku, a šta on njemu?

Šta selo može da ponudi mladom čoveku, a šta on njemu?

11.03.2024.

Život na selu je miran. Ne remete ga gužve u saobraćaju, redovi u prodavnici ili nezadovoljstvo malom kvadraturom nekretnine. Život u seoskoj, ruralnoj sredini, je sređeniji, vazduh čistiji, a hrana zdravija. Ipak, mladih u srpskim selima je sve manje, čemu je najviše doprinela industrijalizacija nakod Drugog svetskog rata, a kasnije i potreba za obrazovanjem, socijalizacijom i kulturnim dešavanjima koju nudi grad.