Generacija II

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o presađivanju ljudskih organa, kao i izmene i dopune Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, i prosledila ih Skupštini Srbiji na usvajanje. Paralelno sa zakonskom procedurom, u Srbiji je u toku kampanja o podizanju svesti o važnosti doniranja ograna “Najvažniji poziv u životu”. Zašto je važno jedno "da" i zašto je Srbija na dnu evropske lestvice po broju transplantacija?

Doniranje organa, zašto je važno jedno „da“?

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o presađivanju ljudskih organa, kao i izmene i dopune Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, i prosledila ih Skupštini Srbiji na usvajanje. To znači da smo svi potencijalni donori, a da oni koji to ne žele da budu mogu da se izjasne o tome u svakom trenutku i da se upišu u registar koji će voditi Uprava za biomedicinu.

Ipak, u slučaju moždane smrti, ukoliko nema izjave o protivljenju, pristanak za transplantaciju daje – dete, supružnik, vanbračni partner ili roditelj umrlog lica.

Paralelno sa zakonskom procedurom, u Srbiji je u toku kampanja o podizanju svesti o važnosti doniranja ograna “Najvažniji poziv u životu”. Zašto je važno jedno "da" i zašto je Srbija na dnu evropske lestvice po broju transplantacija?

U reportaži Tijane Sibinović govore pacijenti kojima je neophodna transplantacija organa, predstavnici udruženja pacijenata iz zemlje i regiona, lekari i stručnjaci za medicinsko pravo.


Reportažu možete pogledati na linku koji se nalazi ispod (od 23:50):

 

Tijana Sibinović - Doniranje organa, zašto je važno jedno „da“? (RTS)

 

Autorka: Tijana Sibinović

Naslovna fotografija: Freepik

Tekst preuzet sa: RTS

Generacija II