Vesti

Podkasti kao novi prostor slobode - sa Galebom Nikačevićem

12.04.2024.

Porast značaja podkasta kao audio i video formata beleži svoj rast poslednjih nekoliko godina. Prema izveštaju Rojters instituta o digitalnim vestima za 2023. godinu, broj slušalaca podkasta u svetu za tu godinu iznosi više od 464 miliona ljudi. U skladu sa rastućim interesovanjem za podkastom kao novom obliku kreiranja medijskog sadržaja, Beogradska otvorena škola je, u sklopu Akademije novinarstva,tj. projekta „Mladi i mediji za demokratski razvoj”, organizovala Masterclass na ovu temu.

Pročitaj više

Treća generacija Akademije novinarstva ,,Mladi i mediji”

08.02.2024.

Medijsku scenu u Srbiji karakterišu kontinuirani izazovi kojima se ugrožava sloboda medija i nezavisnost novinara. O tome svedoče mnogi relevantni izveštaji koji se bave ovom temom među kojima i godišnji Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu. U ovom izveštaju došli su do nalaza da, iako su ostvareni određeni napreci u oblasti medijskih reformi, i dalje postoje zabrinjavajući trendovi u vezi sa pluralizmom medija, transparentnošću vlasništva medija i pritiscima na novinare.

Pročitaj više

Nagrađeni najbolji medijski radovi na Akademiji novinarstva ,,Mladi i mediji“

26.05.2023.

Za najbolje ovogodišnje završne radove Akademije proglašeni su tekst Đorđa Jokića ,,Vredi li plakati za prosutim mlekom“ (objavljen u NIN-u, 25. maja, str. 28), rađen uz mentorstvo Milana Ćulibrka i istraživačka priča Tamare Todorović ,,Kiparski papiri i niška posla“ koju je pisala uz mentorsku podršku Dragane Pećo.

Pročitaj više

Nova generacija Akademije novinarstva

21.02.2023.

Medijska scena u Srbiji već godinama unazad čini se kao nepopravljiva: lažne vesti odavno nisu retkost, istraživački novinari trpe ogromne pritiske, napadi na novinare su sve učestaliji, kao i nekažnjivost napadača, dok su mediji sve više polarizovani. I relevantni izveštaji svedoče o nepovoljnom stanju medija i medijskih sloboda u našoj zemlji.

Pročitaj više

Prijavi se za novi ciklus Akademije novinarstva!

07.12.2022.

Beogradska otvorena škola poziva novinare i novinarke da se prijave za novi ciklus Akademije novinarstva Mladi i mediji. Jedinstvenu priliku da unaprede znanja, veštine i alate za bavljenje novinarstvom dobiće čak 15 novinara i novinarki.

Pročitaj više

Partnerskim radom do demokratskog cilja

03.09.2022.

Za devet meseci trajanja projekta više od 300 tekstova (analiza i intervjua) objavljeno je o aktivizmu mladih, kao i njihovim potrebama i perspektivama. Pored toga, objavljeno je više od 25 epizoda podkasta o prevenciji seksualnog nasilja, aktivizmu i potrebama mladih, dok je objavljeno 12 publikacija.

Pročitaj više

ODRŽAN ZAVRŠNI DOGAĐAJ U OKVIRU PRVE ,,AKADEMIJE NOVINARSTVA“

03.06.2022.

Neki od najznačajnijih problema sa kojima se suočavaju novinari i novinarke u Republici Srbiji jesu pogoršanje okruženja koje podstiče na pluralizam i nezavisnost medijskog okruženja. Posebno težak položaj u tom okruženju imaju mladi novinari i novinarke koji se suočavaju sa tendencijom smanjenog uključivanja u donošenje obluka, slučajevima cenzure i nepostojanja jasne podrške medijskih redakcija u borbi za objektivno i istinito izveštavanje.

Pročitaj više