Generacija I

U Beogradu sve više deponija: Nadležni prebacuju odgovornost a problem se ne rešava

Poslednjih godina u Beogradu ima sve više divljih deponija, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Tako je od 2017. do početka ove godine locirano više od 800 deponija, a iz Agencije upozoravaju da ih možda ima i više jer mnoge opštine uopšte ne dostavljaju izveštaje o divljim deponijama ili dostavljaju nerealne podatke. Dok nadležni prebacuju odgovornost, rešenja ovog problema još nema.

Pročitaj više

Smrt porodilje Bobane Momčilović Veličković: Nesrećni slučaj ili lekarska greška

Početak leta 2020. godine za porodice Veličković i Momčilović ostaće upamćen kao najtužniji i najstrašniji u njihovim životima. Pandemija korona virusa ulazila je u drugi talas, o virusu se još malo znalo, a možda najuplašenije bile su trudnice, porodilje i njihove porodice. Tog dana, 21. juna 2020. godine, Bobana Momčilović Veličković (30), reprezentativka Srbije u streljaštvu, preminula je u Ginekološko akušerskoj klinici ,,Narodni front” u Beogradu, tri nedelje nakon porođaja. Uzrok smrti: eklampsija, stanje ne tako retko za trudnice i porodilje, opasno po život, ali rešivo, pogotovo ako žena spada u rizičnu grupu, što je kod Bobane bio slučaj. Naime, imala je dijabetes.

Pročitaj više

Šta mi mogu - učestvovanje u oružanom sukobu u stranoj državi

Državljani Srbije pod raznim izgovorima odlaze na ratišta u svetu. Ne obaziru se na zaprećene kazne pošto niko do sada nije osuđen na zatvorsku kaznu. U tome veliku ulogu igraju mediji svojim senzacionalističkim pristupom i glorifikacijom pojedinih zaraćenih strana. Bez primena mera socijalne politike, prvosuđe će i dalje biti nemoćno da se suoči sa ovim problemom.

Pročitaj više

Igre bez sudije: Kako su propali slučajevi zloupotreba finansiranja SNS-a

Slučajevi koji su pokretani zbog sumnji u ispravnost finansiranja vladajuće stranke, neslavno su završili ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. CINS otkriva izveštaj policije koji oslikava kako su institucije dovele do propadanja ovih slučajeva.

Pročitaj više

MHE Krepoljin: Nikakva vajda, a totalna šteta

U tišini Ribarske klisure, strastveni ribolovac iz sela Krepoljin Vladan Simeonović često je znao da zabaci udicu u meandre reke Mlave. Upravo tu, u netaknutoj prirodi, 2018. godine počela je da se gradi mini hidroelektrana Krepoljin.

Pročitaj više

Karta u jednom smeru – trbuhom za kruhom sve više mladih napušta Srbiju

Svake godine veliki broj mladih napušta Srbiju. Čak 25 odsto njih uveliko planira da kupi kartu u jednom smeru. Stručnjaci kažu da je najčešći razlog za to potraga za dostojanstvenjim životom.

Pročitaj više

Epidemija nepotpunih podataka

Prošlo je više od dve godine od prvog registrovanog slučaja oboljevanja od korone u Rasinskom okrugu. Prvi pacijent u tom delu Srbije potvrđen je 20. marta 2020. godine. U ovom periodu podaci o broju preminulih su dopunjavani i revidirani, a informacije o broju preminulih na području Rasinskog okruga se već skoro deset meseci ne objavljuju, iako nadležni svakodnevno na nivou Srbije saopštavaju ukupan broj preminulih od posledica tog virusa.

Pročitaj više

Novi Sad: Prestonica kulture i grad kladionica

Novi Sad je Evropska prestonica kulture. Grad sa tri pozorišta, osam kulturnih stanica i preko 130 kladionica. Kockarnice i kladionice su na svakom koraku i deluje da iz dana u dan niču nove. U baštama kladionica, gde se služi jeftinije piće nego o gradskim kafićima, sede i maloletnici, koji džeparac neretko troše i na ruletima ili slot aparatima.

Pročitaj više

Grad Pančevo u kandžama investitorskog urbanizma

U pančevačkom građevinskom bumu niklo je preko 300 zgrada, međutim investitori često ne poštoju pravila usled čega trpe grad i građani. Među investitorima nalazi se i porodica gradonačelnika Aleksandra Stevanovića.

Pročitaj više

SVE ČEŠĆA DISKRIMINACIJA ŽENA NAKON ŠTO POSTANU MAJKE - Radnice pred izborom: ili posao ili majčinstvo

Isidora, Aleksandra i Marija bile su zaposlene na neodređeno, a onda su ostale trudne. Nakon što se vratila na posao Isidoru je, umesto tople dobrodošlice, sačekao otkaz.

Pročitaj više

Bivši direktor Turističke organizacije Niša pod lupom Agencije za sprečavanje korupcije

Dvadeset prvog maja 2019. u prisustvu čelnika Sofije i Montane, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, v.d. direktora Turističke organizacije Niša (TON) Uroša Parlića i predsednika gradske opštine Pantelej Bratimira Vasiljevića, svečano je otvoren Vizitorski centar „Cerjanska pećina“.

Pročitaj više
Foto: Nova S

Kako je propao BAS – Od „Beograda na vodi“ do blata na Novom Beogradu

Iako pompezno najavljena, uz obećanje gradskih funkcionera i državnog vrha da će biti završena u rekordnom roku, očigledno Beograđani neće videti autobuse ni ove godine u Bloku 42 na Novom Beogradu. Po neki bager svakodnevno je na gradilištu, ali to nije dovoljno da prestonica dobije novu autobusku stanicu. Zapravo, Beogradu nije ni bila potrebna, ali ako se krenulo, prirodno je da se završi. Možda i hoće, ali 2022. godine očigledno ne.

Pročitaj više