Vesti

Medijsku scenu u Srbiji karakterišu kontinuirani izazovi kojima se ugrožava sloboda medija i nezavisnost novinara. O tome svedoče mnogi relevantni izveštaji koji se bave ovom temom među kojima i godišnji Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu. U ovom izveštaju došli su do nalaza da, iako su ostvareni određeni napreci u oblasti medijskih reformi, i dalje postoje zabrinjavajući trendovi u vezi sa pluralizmom medija, transparentnošću vlasništva medija i pritiscima na novinare.

Treća generacija Akademije novinarstva ,,Mladi i mediji”

08.02.2024.

Medijsku scenu u Srbiji karakterišu kontinuirani izazovi kojima se ugrožava sloboda medija i nezavisnost novinara. O tome svedoče mnogi relevantni izveštaji koji se bave ovom temom među kojima i godišnji Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu. U ovom izveštaju došli su do nalaza da, iako su ostvareni određeni napreci u oblasti medijskih reformi, i dalje postoje zabrinjavajući trendovi u vezi sa pluralizmom medija, transparentnošću vlasništva medija i pritiscima na novinare. Izveštaj posebno ističe potrebu za jačanjem regulatornog okvira kako bi se osigurala veća nezavisnost javnih medijskih servisa i unapredila zaštita novinara. 

I prema izveštaju Freedom House-a za 2023. godinu ističe se, u prethodnom periodu, pojačan  pritisak na nezavisne medije, kao i cenzura i autocenzura, te politički uticaj na uredništvo medija.  

Kako bi se uticalo na poboljšanje opšte medijske situacije u našoj zemlji, neophodno je da se, između ostalog, i mladi novinari i novinarke osnaže i podstaknu na bavljenje novinarstvom, naročito istraživačkim, društveno značajnim temama, unapređujući u kontinuitetu sopstvena znanja i veštine. Upravo to jedan je od ciljeva Akademije novinarstva ,,Mladi i mediji“ pokrenute 2022 godine. 

Akademija novinarstva ,,Mladi i mediji“ 

U okviru novog ciklusa Akademije novinarstva, u periodu od 24. do 26. januara, održan je inicijalni događaj u Vrnjačkoj Banji. Mladi novinari i novinarke su imali priliku da saznaju, nauče i provežbaju nove tehnike iz oblasti televizijskog intervjua, istraživačkog novinarstva, storitelinga od Vojislava Stevanovića, novinara televizije N1, Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a i Stefana Markovića, novinara CINS-a. 

U okviru Akademije novinarstva će u narednih šest nedelja biti organizovana online predavanja. Na kraju samog projekta, kao produkt pohađanja predavanja i mentorskog procesa sa odabranim novinarima, učesnici akademije će kreirati složene novinarske forme na teme koje su značajne za lokalne zajednice u oblasti razvoja, funkcionisanja demokratije i rada institucija, vladavine prava i ljudskih prava, a autori i autorke najboljih radova biće i novčano nagrađeni. 

Izvor i FOTO: BOŠ

Galerija fotografija: OVDE

Vesti