Vesti

Porast značaja podkasta kao audio i video formata beleži svoj rast poslednjih nekoliko godina. Prema izveštaju Rojters instituta o digitalnim vestima za 2023. godinu, broj slušalaca podkasta u svetu za tu godinu iznosi više od 464 miliona ljudi. U skladu sa rastućim interesovanjem za podkastom kao novom obliku kreiranja medijskog sadržaja, Beogradska otvorena škola je, u sklopu Akademije novinarstva,tj. projekta „Mladi i mediji za demokratski razvoj”, organizovala Masterclass na ovu temu.

Podkasti kao novi prostor slobode - sa Galebom Nikačevićem

12.04.2024.

Porast značaja podkasta kao audio i video formata beleži svoj rast poslednjih nekoliko godina. Prema izveštaju Rojters instituta o digitalnim vestima za 2023. godinu, broj slušalaca podkasta u svetu za tu godinu iznosi više od 464 miliona ljudi. Ovako veliku brojku, ali i generalnu zainteresovanost za tim medijskim formatom možemo prepisati tome što podkast prevazilazi sve one nedostatke na koje tradicionalni mediji ne uspevaju da nađu odgovor: omogućava dublju interakciju sa publikom u poređenju sa tradicionalnim medijima poput televizije ili radija, sadrži personalizovaniji pristup, pruža dublju analizu određenih tema i vid je usputnog informisanja, edukacije i zabave, što ga čini prijemčivim u savremenom društvu 

U skladu sa rastućim interesovanjem za podkastom kao novom obliku kreiranja medijskog sadržaja, Beogradska otvorena škola je, u sklopu Akademije novinarstva,tj. projekta „Mladi i mediji za demokratski razvoj”, organizovala Masterclass na ovu temu. 

Događaj se održao 5. aprila 2024. godine u Beogradu. Osim što je bio namenjen sticanju novih znanja i tehnika u novinarstvu, ovaj Masterclass predstavljao je priliku da polaznici i polaznice porazgovaraju sa predavačem, ali i da se upoznaju i razmene iskustva sa alumnistima i alumnistkinjama Akademije novinarstva.  

Masterclass, koji je održao dugogodišnji novinar i autor Agelast podkasta, Galeb Nikačević, pružio je učesnicima i učesnicama priliku da se dublje upoznaju sa konceptom podkasta, uključujući istorijat podkasta, pripreme za njegovu izradu i interakciju sa publikom. Pored toga, polaznici i polaznice ovogodišnjeg ciklusa Akademije novinarstva imali su i priliku da se osvrnu na svoj mentorski proces kroz koji trenutno prolaze u sklopu izrade završnih radova, ali i da podele međusobna iskustva. 

Predavač se takođe osvrnuo i na ulogu tradicionalnih medija u digitalnom prostoru, kao i na neizbežnu potrebu istih medija da se prilagode novim sadržajima i načinima izveštavanja. 

Podkast predstavlja ne samo novi format medija, već i novi način razmišljanja o tome kako se informacije distribuiraju i konzumiraju, rekao je Nikačević. Važno je da tradicionalni mediji prepoznaju ove promene i prilagode se novim zahtevima publike.  

Ovaj Masterclass predstavljao je priliku za mlade novinare i novinarke da se upoznaju sa najnovijim trendovima i praksama u svetu podkasta, ali i da steknu nove veštine i perspektive za svoj rad u dobu digitalnog izveštavanja i transformisanju tradicionalnih medija.  

Projekat „Mladi i mediji za demokratski razvoj” Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Kraljevine Švedske. 

 

 

Izvor i FOTO: BOŠ

Galerija fotografija: OVDE

Vesti