Unapređenjem veština do većeg uticaja u lokalnim sredinama

U nastojanju da se podstakne uticaj na lokalnom nivou i održivost medija i organizacija civilnog društva za mlade, a pod okriljem programa ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj“, organizovana je obuka prilagođena specifičnim potrebama partnera 

Dvodnevni trening okupio je 14 predstavnika i predstavnica partnera, te relevantnih stručnjakinja i stručnjaka koji su govorili o temama poput prikupljanja sredstava i fandrejzinga, storitelinga, komunikacije ka mladima i monitoringa i evaluacije projekata. 

Sesija ,,Prikupljanje sredstava i fundraising" Miloša Jankovića (FOTO: BOŠ)

Razvijanje potencijala pomoću inovativnog modela prikupljanja sredstava 

Obuka je započeta upoznavanjem sa osnovama fandrejzinga i filantropije, da bi se u drugoj sesiji nastavila predstavljanjem i vežbom u oblasti Canvas metodologije prikupljanja sredstava, moćnim alatom za razvoj skalabilnih modela za OCD za mlade i medije.  

Obe sesije posvećene ovoj temi održao je Miloš Janković, vršilac dužnosti direktora Catalyst-a, nudeći prisutnima uvide i strategije pomoću kojih mogu da monetizuju sopstvenu zajednicu podržavalaca.  

Snaga pripovedanja priča 

Sa pripovedanjem u novinarstvu ili narativnim novinarstvom učesnike i učesnice podrobnije je upoznala Vladimira Dorčova Valtnerova, glavna i odgovorna urednica portala Storyteller 

Tokom ove sesije učesnici su imali prilike da čuju koji su principi oblikovanja priča i koji je ključni značaj u pripovedačkom načinu prenošenju poruka.  

Efikasna komunikacija sa mladima 

Dugogodišnja novinarka, aktivistkinja i influenserka, Lana Nikolić, učesnicima je ukazala na jedinstvenost komunikacije i dinamike koju ostvarujemo sa mladima putem raznovrsnih kanala. Predstavnici partnerskih organizacija i medija istraživali su strategije za efikasno komuniciranje, delili sopstvena iskustva i poteškoće, ali i dobre primere u savladavanju uočenih komunikacijskih prepreka sa mladima.  

Sesija ,,Kako se obratiti mladima: izazovi, standardi i trendovi" Lane Nikolić (FOTO:BOŠ)

Na takav način zajedničkim snagama došli su do značajnih uvida koji će im predstavljati vredan putokaz za razvoj komunikacijskih strategija prilagođenim mladima. 

Praćenje i evaluacija projekata kao osiguranje uspeha 

Poslednji deo ove obuke bio je usmeren na praćenje i evaluaciju projekata. Na ovoj sesiji, koju je održala Tamara Arsić, projektna menadžerka u Beogradskoj otvorenoj školi, prisutni su imali prilike da čuju više o procesima kojim nadgledamo, pratimo i procenjujemo uspešnost jednog projekta. 

Kako su monitoring i evaluacija srž dobrog upravljanja projektom, govorilo se i o evaluacionim kriterijumima, planiranju monitoringa i evaluacije, a ponuđeni su i konkretni modeli koje mogu da primeniti na sopstvenim projektima. 

(FOTO: BOŠ)

Obuka posvećena specifičnim potrebama partnera održana je u 12. i 13. decembra 2023. godine u Vrnjačkoj Banji. Ona predstavlja segment koji je namenjen jačanju kapaciteta OCD za mlade i medija trećeg ciklusa Programa ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj” koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Kraljevine Švedske. 

Pogledajte galeriju fotografija OVDE 

FOTO i izvor: Beogradska otvorena škola