Vesti

Razgovori dobre energije

Nakon uspešnih susreta u Novom Pazaru, Bujanovcu, Aleksincu i Zrenjaninu, pružili smo devojkama u Beogradu priliku za inspirativne razgovore. Liderke koje su delile svoja iskustva i mudrost bile su Anja Stanišić, Liderka komunikacija u Fondaciji "Novak Đoković"; Nataša Pavlović Bujas, preduzetnica i vlasnica Blumen Grupe; Ana Brzaković, uspešna preduzetnica; Lidija Lekić, liderka tima za investicionu analizu; i Maja Todorović, nagrađivana talentovana dramaturškinja. Događaj je organizovan 13. februara u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad.

Pročitaj više

Čitajući „Lice ulice” pomažete sebi

„Dobar život je da jedeš, da imaš gde da spavaš i da budeš kao drugi ljudi”, citirane su reči deteta iz Svratišta, pre 14 godina na promociji prvog broja časopisa Lice ulice. Skoro deceniju i po kasnije, više od 600 prodavaca časopisa, ljudi koje zbog invaliditeta ili životnih okolnosti niko nije želeo da zaposli uspeli su da promene život nabolje, da „žive kao drugi ljudi”.

Pročitaj više

Glasovi mladih devojaka

Istraživanje je sprovedeno u devedeset lokalnih samouprava Srbije. Pored online upitnika, na koji je odgovorilo 1542 učesnice srednjih škola, ono je obuhvatilo i pet fokus grupa u srednjim školama i deset dubinskih intervjua s mladim ženama aktivnim u lokalnim zajednicama.

Pročitaj više

Koliko košta besplatna epiduralna anestezija?

Epidural je važna podrška ženama koje su u strahu i koje trpe veliku bol prilikom porođaja, a od 1. januara 2016. godine ova vrsta anestezije po zakonu je besplatna u Srbiji. Istraživanje, koje je sprovelo udruženje „Mame su zakon“, ali i iskustva brojnih žena širom Srbije, pokazuju da je ova usluga međutim teško dostupna i da su žene često prinuđene da do nje dolaze koruptivnim radnjama.

Pročitaj više

Devojke imaju reč u Aleksincu

Nakon Novog Pazara, Bujanovca i Zrenjanina, ovoga puta smo bili u Aleksinačkoj gimnaziji. Okupile smo u Aleksinačkoj gimnaziji 8.2. tridesetak devojaka iz različitih razreda i sa njima razgovarale o njihovim snovima, željama, planovima, strahovima i stremljenjima. Sa devojkama su razgovarale mlada blogerka i osnivačica bloga OverThinker.rs Marija Raičević, modna kreatorka Nevena Kragić, Svetlana Stefanović, politikološkinja i novinarka, osnivačica i urednica magazina BDW (Brana's Divine World) Branislava Antović Aleksić.

Pročitaj više

Mladi sa hendikepom osnaženi za aktivizam u medijima

Tokom četvorodnevne obuke četrnaest učesnika i učesnica osnaženo je da zastupa prava mladih sa hendikepom u medijima. Kako se ponašati pred kamerom, kako dati izjavu i na koji način se odnositi prema medijima i novinarima, bile su neke od tema održanih obuka.

Pročitaj više

Značaj podrške za srećno majčinstvo

Nedostatak informacija, ali i podrške, pažnje i razumevanja tokom boravka u porodilištu pojačava zabrinutost gotovo svake žene koja je odlučila da se ostvari u ulozi majke, pokazuju podaci istraživanja koje su pre dva meseca na terioriji Zlatiborskog okruga sproveli Udruženje „Start hab“ iz Kosjerića i Televizija Forum u okviru projekta „Preporodilište“. Jednako važna je i podrška nakon izlaska iz porodilišta, podseća specijalistkinja psihijatrije dr Vesna Miletić.

Pročitaj više