Učenice i uspešne žene Sandžaka razgovarale o profesionalnoj orijentaciji

O profesionalnoj orijentaciji, rodnoj ravnopravnosti i položaju u lokalnoj zajednici razgovarale su učenice Gimnazije Novi Pazar sa profesionalno afirmisanim ženama Sandžaka u okviru programa "Devojke imaju reč". 

Modna kreatorka iz Novog Pazara Amina Hasanbegović rekla je u sredu za Betu da je vrlo važno osnažiti mlade devojke prilikom odabira budućih profesija. 

Bitno je da ove mlade devojke imaju prioritete, da veruju u sebe i da izaberu zanimanja koja vole. Iz razgovora sa njima zaključila sam da većina njih ima svoje stavove, već znaju čime će se baviti nakon školovanja, samo im treba pružiti podršku da istraju u svojim namerama, rekla je ova preduzetnica. 

Arhitektica Maja Lalić ističe da je nakon razgovora sa srednjoškolkama uvidela da se one ne ustručavaju da kažu svoje mišljenje i da vrlo otvoreno pričaju o izazovima sredine u kojoj odrastaju. 
Mislim da ovim devojkama treba udružena podrška sredine pre svega porodice, jer kao jedan od izazova izdvajaju očekivanja da nastave neku porodičnu tradiciju i doktorsku lozu svoje familije, a više ih zanima umetnost ili neko kreativno zanimanje. Imam utisak da su vrlo osvešćene i da umeju da prepoznaju neke svoje lične potrebe i afinitete što je jako dobro, navodi Lalić. 

Srednjoškolka Maida Međedović smatra da podela na muška i ženska zanimanja postoji ali da to danas nije izraženo u velikoj meri jer su se žene izborile za pravo da se bave i zanimanjima koja se smatraju muškim. 
 
Ona smatra da je obrazovanje u velikoj meri danas dostupno svima bez obzira na rodnu pripadnost, te da je to širok pojam koji podjednako pruža mogućnosti i ženama i muškarcima. 

Miloš Đajić iz Akademije ženskog liderstva rekao je za Betu da je današnji sastanak jedna od faza projekta "Devojke imaju reč" kojim se mlade devojke osnažuju u odabiru svojih profesija. 
 
Ovi sastanci su prilika da mlade devojke čuju iskustva afirmisanih žena koje su ostvarene u svojim profesijama, koje će da im prenesu svoja iskustva ali i da im ukažu na prepreke i probleme sa kojima su se susretali, rekao je Đajić. 

Izvor i FOTO: BETA