Koliko košta besplatna epiduralna anestezija?

Praksa naplate besplatnog epidurala kroz davanje mita anesteziolozima, prema istraživanju udruženja „Mame su zakon“, bila je prisutna kod više od polovine svih žena koje su popunile anketu, a koje su koristile ovaj vid anestezije prilikom porođaja.

Mi smo odradile jednu anketu na profilu „Mame su zakon“. Oko dve hiljade žena nam je odgovorilo, ali otprilike nešto više od polovine njih je reklo da je na neki način patilo ovu uslugu. Kada kažem „na neki način“, to ne podrazumeva da su one dobile uplatnicu od zdravstvene institucije kojoj su se obratile, već da su morale prektično koruptivnim radnjama da dođu do te usluge, ukoliko im je ona uopšte bila predočena. To u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazite i različito košta. Tako da smo imali slučajeve, da u nekom Zrenjaninu, u iza kulisnim radnjama ova usluga košta oko 50 evra, tako su nam bar žene govorile iz njihovog neposrednog iskustva, dok se u Beogradu recimo, u nekim porodilištima u koja dolaze i trudnice iz raznih krajeva Srbije, ova usluga naziva „paketom“ i praktično se usluga koja obuhvata ginekologa i anesteziologa plaća čak i 500 evra, otkriva predsednica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Pored toga što su prinuđene da se „snalaze“ i plaćaju kako bi sebi obezbedile redovne zdravstvene usluge, žene često nisu dovoljno inforimsane o pravima koje kao trudnice i porodilje mogu da ostvare, ali ni o procedurama koje ih očekuju na putu do roditeljstva.

Iz iskustva organizacije „Mame su zakon“ mi možemo generalno da kažemo da su žene nedovoljno informisane o svojim pravima i mogućnostima koje imaju. To počinje već od prava na trudničko odsustvo sa posla, a kasnije i kada je u pitanju porodiljsko odsustvo i period nege deteta. Naravno, i u periodu samog porođaja, njima nedostaje informacija, zato što se nalaze u jednom nepovoljnom položaju u odnosu na zdravstvene radnike koji im pristupaju i vrlo često se prema njima ponašaju kao da su objekti, a ne živa bića sa kojima razgovaraju i koje treba da upute u procedure kojima će biti izložene. Žene vrlo često sve do samog porođaja ne znaju ni kako će izgledati taj porođaj, da li će se poroditi prirodnim putem, da li će to biti pod dejstvom epidurala ili totalne anestezije, dakle carskim rezom, ističe Macura.

Iako se ne bave pružanjem pravne pomoći, udruženju „Mame su zakon“ se javljaju i žene sa iskustvom akušerskog nasilja, pre svega sa primedbama na grub odnos prilikom porođaja, sa neprimerenim izrazima. Većina žena navodi da nisu bile informisane o procedurama koje im predstoje, zbog čega ovo udruženje apeluje na lekare i medicinsko osoblje da učine sve kako trudnoća i porođaj ne bi bili traumatično iskustvo za žene.

Lekari i babice treba ipak da izdvoje dodatno vreme, da informišu pacijentkinje o tome koje su procedure kroz koje one treba da prolaze, koja su njihova prava, da jednostavno sam taj čin, koji bi trebalo da bude lep i uzvišen, zapravo i bude takav, na obostrano zadovoljstvo,  kaže Tatjana Macura.

Kada je u pitanju Zlatiborski okrug, nakon zahteva ginekologu da želite epidural, u Opštoj bolnici Užice ovu vrstu usluge besplatno vam mora pružiti neko od 15 anesteziologa i anesteziološkinja, dok će u prijepoljskoj bolnici to učiniti jedan od četiri lekara specijaliste za ovu oblast.

 

 

 

Izvor i FOTO: TV Forum-Forum žena Prijepolja