LUL FM: Mentalno zdravlje i uticaj konteksta i kulture na identitet mladih

Razgovarali smo o mladima, mentalnom zdravlju i uticaju kulture i konteksta na identitet mladih, a povod za razgovor je trenutno kroskulturno istraživanje pod nazivom Idiomatic projekat koji istražuje mentalno zdravlje i indentitet adolescenata.

Osnovni cilj projekta Idiomatic je da istraži kako su različiti sadržaji (lični i socijalni) koje adolescenti koriste da bi definisali svoj identitet povezani sa mentalnim zdravljem i blagostanjem. Proverava se hipoteza o usaglašenosti kulturnih i ličnih karakteristika, kao i uloga bazičnih psiholoških potreba u povezanosti sadržaja identiteta i mentalnog zdravlja adolescenata u različitim kulturama.

Razgovarali smo o tome kako napreduje istraživanje, koje su to zanimljivosti koje se mogu nazreti u dosadašnjim nalazima i koje kulturološke razlike se pojavljaju do sada.

Takođe, dotakli smo se i toga kako mladi gledaju na mentalno zdravlje, pozitivnih i negativnih aspekata društvenih mreža i šta svako od nas može da uradi da podrži mlade.

Ovim razgovorom otvorili smo ciklus tema o mentalnom zdravlju mladih, kojima ćemo se intenzivnije baviti tokom nekoliko narednih emisija.

Emisiju možete poslušati na Radioaparatu, kao i na MixCloudu.

 

 

Izvor i FOTO: Lice ulice