Podrška porodice i stručna pomoć ključ u prevazilaženju postporođajne depresije

S obzirom na to da trudnoća i porođaj dovode do značajnih hormonskih promena kod majke, normalno je da se jave emotivni problemi. Životne navike se značajno menjaju, prisutan je umor, očekivanja i pritisci koji dolaze od drugih, što kod žene može izazvati zbunjenost i emotivnu teskobu.

Normalno je da kod 70-80% trudnica dođe do pojave perioda koji se stručno zove „bebi bluz“, kada su žene neposredno posle porođaja pod stresom, napete, zabrinute, deluju po malo izgubljeno… Svi u porodici se raduju novom članu, a one osećaju kao neku strepnju, ne osećaju baš u prvom momentu tu radost. To je normalno stanje i najviše je pod uticajem hormona, pošto posle porođaja dolazi do naglog pada estrogena i progesterona, ali je prolaznog karaktera, kaže specijalistkinja psihijatrije dr Vesna Miletić.

Za prevaziaženje ovog stanja najbitnija je podrška i razumevanje od strane partnera i okoline. Ukoliko ipak dođe do pojačavanja simptoma, strah i pritisak počnu da narastaju, a žena oseti nemogućnost emotivnog odgovora na bebine potrebe, verovatno je da se radi o postporođajnoj depresiji.

Javljanje nesanice, razdražljivosti, plačljivosti koja je nekada neobjašnjiva, neraspoloženja, čak i nekog osećaja neadekvatnosti, izolovanosti, napuštenosti, nerazumevanja od partnera… Svaka sugestija sa strane može da se tumači kao neka kritika, kao napad na njenu ličnost. To se već može smatrati depresivnim poremećajem, ističe dr Vesna i dodaje da se samo 20 do 25% žena sa takvim simptomima obraća stručnoj osobi, i to najčešće na nagovor drugih članova porodice ili prijatelja.

Doktorka upozorava da u tim trenucima može doći do izražaja sve ono što nije valjalo u porodičnim i partnerskim odnosima, a ukoliko posle nedelju ili dve emotivna teskoba kod žene ne počne da slabi, važno je potražiti pomoć stručnjaka.

Neprihvatljive misli o povređivanju bebe, misli da žena ne treba nikome, da je nesposobna za sve, za dete, muža i da je najbolje da je nema, ni nje ni deteta – e to su već znaci ozbiljnog upozorenja i tada se obično javljaju za stručnu pomoć. Naravno, ona je tada i neophodna, zaključuje dr Miletić.

Pored psihološke pomoći često je neophodno uključiti i lekove.

To je u ovim težim slučajevima koje sam navela. U tom momentu ženi prolazi kroz glavu i to da može biti stigmatizovana, na neki način ocenjena kao nesposobna, nenormalna… Zbog toga se farmakoterapija izbegava, ali nekada je neophodna za uspešno prevazilaženje problema, kaže doktorka Miletić.

Najteži oblik postporođajne depresije je postpartalna psihoza, koja pogađa 1 do 2 od hiljadu žena, često uključuje halucinacije i predstavlja hitnu psihijatrijsku situaciju, budući da postoji veliki rizk od povrede sebe ili bebe.

 

 

Izvor: TV Forum - Forum žena Prijepolja

FOTO: Unsplash