Bezbednost pešaka i biciklista u Boru iz ugla mlade biciklistkinje

Bezbednost u saobraćaju svih mladih u Boru nije na najvišem mogućem nivou bez obzira da li oni bili za volanom ili u ulozi pešaka ili biciklista. Iako se možda češće priča o vozačima, prava je prilika da čujemo kako to svoj položaj u saobraćaju vidi jedna mlada devojka koja je na ulicama najčešće kao pešak ili u vožnji bicikla.

U okviru ovog kratkog intervjua sa učenicom srednje škole Natašom Ilić, za početak smo govorili o njenom iskustvu u saobraćaju u Boru iz ugla pešaka ali i čuli kako se ona oseća dok se nalazi u ulozi putnika sa drugim vozačima u automobilu.

Pogledajte video ovde.

Nataša nam je jasno predstavila kako se ona oseća kao pešak na ulicama u Boru, kao i koliko je potrebno da i sama obraća pažnju kada prelazi ulicu kako na pešačkom prelazu, tako i kada je primorana da to čini van pešačkog prelaza.

Jasno je da bi u Boru trebalo dodatno urediti trotoarepovećati ili već jednostavno “iscrtati” pešačke prelaze na onim mestima na kojima ih nema, a osim toga, u zonama škole je na različite načine potrebno sprečiti brzu vožnju i bespotrebna i nebezbedna preticanja.

Osim toga, o bezbednosti mladih u saobraćaju bi trebalo govoriti mnogo više i povećavati svest svakog učesnika u saobraćaju.

Saznali smo i to kakav je položaj biciklista u Boru i na koje načine bi bezbednost ljubitelja bicikala mogla biti veća na ulicama u našem gradu.

Pogledajte video ovde.

Iako je veoma značajno da mladi biciklisti poštuju sva biciklistička pravila u saobraćaju, uslovi na ulicama u Boru ni na koji način nisu prilagođeni ovoj kategoriji učesnika u saobraćaju čime je njihova bezbednost maksimalno ugrožena.

Svakako da rešenje za bolji položaj biciklista u Boru postoji, a uređenje jedne biciklističke staze bi imalo višestruki značaj, gde bi osim bezbednosti u saobraćaju, biciklisti dobili svoj prostor za vožnju ali i veću toleranciju vozača automobila.

Veoma je značajno da razumemo to da kada smo na ulici, automatski postajemo učesnici u saobraćaju kao i svi ostali i moramo da obraćamo pažnju na svoje okruženje. Pa koliko delovalo da je to nekada važno samo za vozače, i pešaci i biciklisti moraju da razumeju svoj položaj na ulici i da i svojim ponašanjem doprinesu pre svega ličnoj bezbednosti.

Svi ostali nedostaci saobraćaja u Boru moraju da se regulišu od strane nadležnih organa, a ukoliko se to ne rešava, odgovornost nadležnih lica za (ne)bezbednost mladih u saobraćaju je svakim danom sve veća.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

 

Izvor: Tebrizam

FOTO: Marc Kleen, Unsplash