BOŠ za mlade

Minglovci i Minglovke na obukama u okviru projekta Mladi i zeleni

Minglovci i Minglovke na obukama u okviru projekta Mladi i zeleni

U petak i subotu (7. i 8. septembra), u prostorijama Beogradske otvorene škole (BOŠ) održane su prve obuke u okviru projekta Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategije. Članovi i članice portal za mlade Mingl su imali priliku da se informišu i nauče nešto više o temama u vezi sa zaštitom životne sredine.

Prvi dan obuke započet je kratkim upoznavanjem učesnika sa predavačem, Predragom Momčilovićem, upoznavanjem samih učesnika obuke, kao i uvodnom rečju o projektu. Nakon kratkog uvoda u priču o masovnoj proizvodnji i potrošnji resursa, članovi i članice Mingl redakcije razgovarali su o kvalitetu životne sredine od lokalnog do globalnog nivoa i o zaštiti životne sredine u kontekstu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, odnosno o Poglavlju 27. U okviru terenske obuke, organizovane su šetnje u okviru kojih su posetili najstarijeg stanovnika Beograda - Hrasta lužnjaka na Cvetnom trgu, potom dve tise u bašti Saborne crkve koje su pod zaštitom države i Botaničku baštu Jevremovac.

Drugog dana, učesnici i učesnice obuke imali su priliku da čuju nešto više o klimatskim promenama i cirkularnoj ekonomiji. Prikazani su i kratki filmovi na gorepomenute teme (The Story of Stuff), koji su pokrenuli debate o ovim izuzetno važnim temama.

Cilj ovog projekta jeste da članovi i članice portal Mingl proizvode medijske sadržaje na teme u vezi sa zaštitom životne sredine, dakle da mladi kreiraju medijske sadržaje za mlade. Sa tim u vezi, u narednom periodu biće organizovane novinarske obuke koje će ojačati kapacitete redakcije da proizvode medijske sadržaje baš na teme o kojima su imali priliku da nauče nešto više kroz pomenute obuke.

BOŠ i portal za mlade Mingl, od avgusta do novembra tekuće godine realizuju projekat Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategije, koji podržava Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Stavovi izneseni u tekstovima ne predstavljaju stavove Ministarstva.

Autor: Aleksa Petrović

Najnovije