Dođi arhiva

Počinje Evropski filmski maraton u gradovima Srbije

Počinje Evropski filmski maraton u gradovima Srbije

U nedelju, 14. novembra, u Bioskopu Eurocinema u Subotici, Bioskopu Fontana u Beogradu i Bioskopu Kulturnog centra Novi Sad, moći ćeš besplatno da pogledaš osam filmova u okviru Evropskog filmskog maratona.

Filmovi koji te očekuju jesu: Najbolje godine, Izbrisana istorija, Osinja mreža, Telo Hristovo, Znoj, Još jedna tura, Pogrešan korak i Vampir. Evropski filmski maraton je deo novog projekta European films for next generation u okviru Europa Cinemas programa Collaborate to Innovate finansiranog od strane Kreativne evrope, koji se realizuje sa ciljem kreiranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma.

Program će u 10 časova otvoriti ostvarenje Najbolje godine, reditelja Gabrielea Muccina. Ova priča o Italiji, od osamdesetih godina do danas, ispričana je kroz živote četvoro prijatelja, kroz 40 godina njihovih ljubavi, traganja, uspeha i neuspeha.

U 12 časova je na programu film Izbrisana istorija (Benoît Delépine, Gustave Kervern), u kome u provincijskom predgrađu, tri suseda sustižu nove tehnologije i društveni mediji. Oni odlučuju da se, uz pomoć hakera, bore protiv moćnih vetrenjača savremenog života i kompanije Big Tech.

Triler Osinja mreža (Olivier Assayas), koji je na programu u 14 časova, dočarava Havanu ranih devedesetih, kada kubanski pilot Rene Gonzales otima avion i beži sa Kube ostavljajući za sobom voljenu ženu i ćerku.

Telo hristovo u 16 časova reditelja Jana Komase je priča o dvadesetogodišnjaku koji doživljava duhovnu transformaciju u pritvoru za mlade i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli.

Od 18 časova na programu je drama Znoj Magnusa fon Horna, koja približava gledaocima unutrašnji život influenserke i fitnes instruktorke Silvije Zajec.

Oskarom nagrađeno ostvarenje Još jedna tura Thomasa Vinterberga na programu je od 20 časova, u ovoj priči četiri prijatelja rade kao profesori u srednjoj školi i pokušavaju da poboljšaju svoj život time što eksperimentišu konstantnim održavanjem nivoa alkohola u krvi.

U 22 časa publika će moći da gleda film Pogrešan korak Davida Victorija, u kome nakon smrti oca koji ga je negovao, glavni junak Dani odluči da je vreme da se vrati svom životu.

Konačno, u ponoć će publika moći da pogleda najnovije domaće ostvarenje Vampir reditelja Branka Tomovića. U ovom filmu čovek iz Londona dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmarne snove i sumnja da prijateljski nastrojeni seljani imaju zlu nameru s njim.

Projekat European film for next generation kreiran je sa ciljem uspostavljanja snažne mreže bioskopa, u cilju stvaranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma kroz edukativne aktivnosti. Jedna od četiri ključne aktivnosti je stvaranje zajedničke marketing strategije i realizacije marketinške kampanje čija će ciljna grupa biti mladi, a sa ciljem stvaranja svesti o raznovrsnosti i kvalitetu evropske kinematografije. U sklopu ove aktivnosti organizovaće se i Evropski filmski maraton 14. novembra 2021. godine simultano u Subotici, Beogradu i Novom Sadu.

Takođe, jedan od fokusa projekta je organizovanje specijalnih projekcija evropskih dečijih igranih filmova za starije osnovce uz uvodno predavanje stručnjaka iz oblasti filma u tri bioskopa partnera na projektu. U okviru projekta biće organizovane i specijalne projekcije evropskih dokumentarnih  filmova za srednjoškolce, uz uvodno predavanje stručnjaka iz oblasti filma u tri bioskopa partnera na projektu. Kao četvrta ključna aktivnost, u planu je i organizovanje dvodnevnog trening seminara za članove/članice projektnog tima kao i za nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola.

Partneri na projektu su Bioskop Eurocinema iz Subotice, Bioskop Fontana iz Beograda, i Bioskop Kulturnog centra Novi Sad.

Najnovije