Dođi arhiva

Otvaranje nove sezone pozorišta ,,Teatrijum"

Otvaranje nove sezone pozorišta ,,Teatrijum"

U petak 1. jula u 21h na sceni u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja biće svečano otvorena nova sezona pozorišta ,,Teatrijum" koncertom ,,Simfonija Orijenta" Josipa Slavenskog. Nosioci ovog projekta su Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički".

Projekat predstavlja reaktuelizaciju i revitalizaciju Simfonije Orijenta kroz vizuru savremenog pristupa njegovoj interpretaciji i postavci - projekat je njegova transformacija u multimedijalne okvire kroz sintezu različitih oblasti umetnosti (muzičke, primenjenih umetnosti i dizajna i dramskih umetnosti). Multimedijalno osmišljavanje kocertnog izvođenja Simfonije Orijenta biće posmatrano kroz kontekst kompozicija koje pripadaju istom idejno-tematskom krugu Josipa Slavenskog kome pripada i Simfonija Orijenta. Na pojedinim skicama ovih dela nalaze se kompozitorove naznake za korišćenje vizuelnih svetlosnih efekata, ali i ideje o baletu i koreografiji koje nikada nije ostvario.

Ove godine pozorište Teatrijum uvodi i dečji program, a mališani i njihovi roditelji će moći potpuno besplatno da uživaju u svim dečjim predstavama, zahvaljujući podršci Fondacije Alek Kavčić. U subotu, 2. jula u 11h biće u prilici da pogledaju dečju humanitarnu predstavu ,,Sladoled" autora Mire Gavrana u izvedbi Minje Filipović.

2. jula u 17h časova biće premijerno izvedena dečja predstava ,,Koliko zrnaca do šaha?" u produkciji pozorišta TeatrijumAutorka teksta i rediteljka ove predstave edukativnog i zabavnog karaktera je Mirjana Ilić, a u njoj igraju Vladan Gajović, Luka Sević, Milan Bobić i Marina Gava.

U subotu, 2. jula u 21h prvi put će pred publikom biti izveden ,,Ljubavni vremeplov III" autorke Vesne Stanković. U pitanju je kabaretska predstava o nezaboravnim ljubavima srpskih velikana, o njihovim životima, stradanjima, radostima, uspesima i strastima. Troje pozorišnih umetnika - Vesna Stanković, Katarina Erić i Saša Đurašević, uz klavir i gitaru pričaju i pevaju o ljubavima Kapetana Miše Anastasijevića, Njegoša, Milice Stojadinović-Srpkinje, Ljubomira Nenadovića, Stanislava Biničkog, vojvode Radomira Putnika, Vaska Pope, Mike Antića i mnogih drugih.

Ove sezone vas očekuju i dve nove premijere u zajedničkoj produkciji pozorišta Teatrijum i Centra beogradskih festivala (CEBEF-a): ,,Banović Strahinja" u režiji Bojana Lazovića koja će biti premijerno izvedena 5. jula i ,,Tesla, Svetlopis u vremenu" reditelja i autora Miroslava Benke čija premijera je zakazana za 13. jul.

Centar beogradskih festivala je ustanova kulture grada Beograda koja u svojoj nadležnosti ima organizaciju gotovo polovine stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. Naknadno će biti objavljen muzički program, koji će se u septembru odrzati na istom mestu, u Kapetan-Mišinom zdanju, a u organizaciji CEBEF-a.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je prošle na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja i gradske opštine Stari Grad. Pozorište ove „prve“ sezone će igrati od 1. jula do 31. avgusta i imati više od 80 izvođenja. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i servisa tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h.

Najnovije