Mingl kutak

Srednjoškolci o inkluziji u školama

Srednjoškolci o inkluziji u školama

Unija srednoškolaca Srbije i Prijatelji dece Srbije su 4. oktobra u bivšoj Narodnoj skupštini u Beogradu organizovali konferenciju pod nazivom „Uloga učeničkog parlamenta u stvaranju inkluzivne školske zajednice“, gde se okupilo 70 srednjoškolaca i srednjoškolki iz 18 gradova širom zemlje. Konferencija je bila organizovana u okviru Dečije nedelje a tema je bila položaj mladih sa smetnjama u razvoju u sistemu obrazovanja i u vannastavnim aktivnostima.

Pošto je uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u redovan školski sistem postala zakonska obaveza, diskusija je vođena u smeru dokle smo danas stigli i kako se ta deca osećaju u redovnim školama.

Srednjoškolci su razgovarali o problemima sa kojima se njihovi vršnjaci sa određenim oblikom invaliditeta danas suočavaju. Kao glavni problem navode školsku infrastrukturu koja i dalje nije prilagođena svima, te je u startu određenim osobama onemogućen ili otežan sam ulazak u zgradu škole. Kako kažu, i dalje je visoka stopa netolerancije među vršnjacima i nezainteresovanost da se pomogne za nijansu drugačijim ljudima koje sada svakodnevno viđaju u školama. Pored diskriminacije, navode i konzervatizam, neinformisanost, ali i nemogućnost svog nastavnog osoblja da radi sa takvom decom.

Svi su složili da je glavna mera i osnovni mehanizam upravo učenički parlament, čija je postojanost obavezna u svim srednjim školama u Srbiji već dve godine. Kažu da ga u ovom slučaju moraju koristiti kao bitan resurs, jer preko njega mogu da vode razgovore sa različitim stranama: profesorima, određenim organizacijama i svim relevantnim telima lokalne samouprave, kako bi se izborili sa sve potrebne uslove koji garantuju kvalitet školovanja i prihvatanje njihovih vršnjaka sa invaliditetom.

Na pitanje kako još mogu da pomognu, preporučili su različite vidove saradnje sa organizacijama građanskog društva, organizovanje aktivnosti na nivou škole u vidu performansa, akcija, radionica i izložbi, i organizovanje interkulturalnih dešavanja koje bi povezale više učeničkih parlamenata i uključila više učenika sa smetnjama u razvoju.

Konferenciji su se, pored predstavnika Unije srednjoškolaca Srbije i Prijatelja dece Srbije obratili i poslanici Narodnog parlamenta, iz odbora za prava deteta. 

Sliku smo našli ovde.

Najnovije