Mingl kutak

Kupite knjigu i budite baš zadovoljni

Kupite knjigu i budite baš zadovoljni

Pored toga što je oktobar očekivano hladan mesec koji nas navikava na jesenje boje i mirise, on donosi i prva ispitivanja, kontrolne i pismene zadatke, za koje skoro pa nikad nismo spremni, a opet vrlo profesionalno i stručno prolazimo kroz sve jer smo srednjoškolci. (nema laži – samo istina)

Za neke srednjoškolce, kraj oktobra znači jesenji raspust od četiri dana, dok za neke predstavlja odlazak na najveći sajam knjiga u našoj zemlji. To se prvenstveno odnosi na šetanje po beogradskim trgovima i ulicama, ono osećanje da svi živimo u velikom gradu i jedemo u nekom poznatom fast food-u, baš onako kako smo isplanirali. Svake godine, u susret sajmu, u glavni grad dođe veliki broj srednjoškolaca iz svih krajeva  zemlje, organizovanim prevozom preko škola, neki više, neki manje željni kupovine knjiga. Takođe, to je lepa prilika da se vidimo sa prijateljima koji žive dalje od nas, sa kojima nismo uspeli da se vidimo jer nam najčešće mogućnosti to nisu dozvoljavale.

Počasni gost ovogodišnjeg sajma pod sloganom „Knjige spajaju ljude“ je portugalski jezik pa ćete imati priliku da se upoznate sa piscima i delima iz luzofonih zemalja gde se priča portugalski jezik.

Sajam će u mnogo čemu biti zanimljiv svim uzrastima, pa i srednjoškolcima koji će svaki dan moći da učestvuju u različitim strip/radionicama, ćaskaonicama, diskusijama i nagradnim igrama koje organizuju mnogobrojne izdavačke kuće. Tako ćete imati priliku da se upoznate sa izdavačima koji nude neviđene popuste, izdavačima čija su vam izdanja poznata u školi, izdavačima knjiga koje vam pomažu pri spremanju za različita polaganja ispita za upisivanje fakulteta u inostranstvu, izdavačima, kako klasika, tako i svetskih bestselera, mladim piscima, (ne)afirmisanim crtačima stripa, ali i institucijama kulture u zemlji i u Evropi koje će imati svoje štandove sa pratećim programima.

Pored velike zainteresovanosti za naslove domaćih pisaca koji će potpisivati svoje knjige, ove godine če prisustvovati i desetine poznatih pisaca van naše zemlje, dok je najviše očekivana Trejsi Ševalije, američka spisateljica, tvorac svima poznate „Devojke sa bisernom minđušom“.

SAVET: Potrudite se da vas bude u što većem broju kako biste dobili jeftiniju ulaznicu (150 dinara), umesto redovne koja i nije baš jeftina (250 dinara).

Više o sajmu ovde.

MINGL srednjoškolska redakcija vam je spremila nekoliko naslova preporuke za čitanje. U nastavku pročitajte šta vam predlaže Jovana Georgievski dok ne sačekate predloge ostatka ekipe.

„Ako niko ne govori o skrivenim stvarima“
Pisac: Džon Makgregor 
Izdavač: Booka

Ovaj debi roman britanskog  pisca Džona Makgregora bio je nominovan za nagradu Booker 2002, dok je Makgregor bio najmlađi nominovani i jedini debitant na listi.  Roman govori o stanovnicima jedne ulice u malom britanskom gradu; studentima, penzionerima, samcima i porodicama, o ljudima koji dolaze i odlaze i njihovim ulogama u životima ovih drugih. Temeljno i uverljivo osmišljena, ova knjiga pružiće vam uvid u delikatnost svakodnevice i naterati vas da razmislite o sledećem:
"Ako niko ne govori o skrivenim stvarima, one će zauvek ostati skrivene."
"Ako niko ne govori o izuzetnim stvarima, kako one mogu ostati izuzetne?“

„Jedan krevet za mene“
Pisac: Marija Hajlend
Izdavač: Magnet

Ovaj debi roman američke spisateljice objavljen je 2005. godine. Mnogi književni kritičari porede ovo delo sa kultnim romanom „Lovac u žitu“, Džeroma Dejvida Selindžera. Srednjoškolka Lu Konor, u želji da pobegne od svoje siromašne i nefunkcionalne porodice, odlazi na razmenu učenika u Ameriku. 
Međutim, nezadovoljna odnosima sa svojim vršnjacima i neispunjenih očekivanja, vraća se ulozi problematične devojke koju je imala kod kuće. Naizgled tolerantna Amerika za Lu postaje neka vrsta kaveza, s čijeg kraja na kraj ona dezorjentisano šeta, gradeći i rušeći veze i prijateljstva, u pokušaju da identifikuje sopstvene vrednosti i ciljeve.  

Najnovije