Mingl kutak

Koju ćeš knjigu? - Mingl preporučuje

Koju ćeš knjigu? - Mingl preporučuje

U saradnji sa članovima svoje srednjoškolske redakcije, MINGL je došao na ideju da ti predstavi izdanja koja bi trebalo da se nađu na tvojoj listi čitanja. Pročitaj kratke informacije o knjigama i javi nam za svoje utiske ako rešiš da pročitaš neke od naslova koje ti preporučujemo.

Uživaj!

 

- Anja Kruška ti preporučuje:

"Avanture nevaljale devojčice"
Pisac: Mario Vargas Ljosa
Izdavač: Laguna 

Čekanje i odbijanje ali nema odustajanja. Kada voliš nekog i kada se ceo život nadaš da će se okrenuti tebi, uvek misliš da ćeš imati prililku da budeš pored te osobe, da joj pomogneš. Besan si i na nju i na sebe sto si uopste to dozvolio ali ljubav opstaje u tebi. Opet lezeš i ustaješ sa nadom da je danas baš taj dan koji će promeniti sve. Svestan si da to nije to, da se ne slažete, da na svetu ima mnogo osoba sa kojim bi se bolje slagao, ali za tebe postoji samo ona. Vidiš tu osobu baš kakva jeste, svestan si da je voliš iako je to možda najgora osoba koju si upoznao u zivotu, ti pronalaziš bar jednu vrlinu i držiš se nje, opravdavajući sva loša dešavanja.
Ovo je priča o istinskoj ljubavi, o gaženju ponosa, o dostojanstvu i zaboravljanju svih prepreka koje se nalaze između dvoje ljudi. Čudna životna priča čoveka koji nije želeo ništa drugo na svetu osim ljubavi jedne žene. Kažu da je ovo knjiga koja te uči da voliš.

- Jelena Radivojević ti preporučuje:

“Spletkarenje sa sopstvenom dušom”
Pisac i izdavač: Marija Jovanović 

Priznajte da vam je naslov već zagolicao maštu.
Čudila sam se kako neko može da napiše tako dobru psihološku knjigu. Autorka ovog genijalnog dela, Marija Jovanović, završila je filozofiju i ovo joj nije jedina objavljena knjiga
. Ona priča o sećanju kao o preobražavanju prošlosti upisujući joj sadašnje znanje, iskustvo i osećajnost. Prokletstvo vremena objašnjava tako što retko uspevamo da ga uhvatimo i proživimo po koji trenutak, neponovljivost i punoću sadašnjosti.
"Govor o bilo čemu treba uzeti sasvim uslovno, kao mešavinu malo nehotičnih laži, malo stvarnog zaborava, malodo dvoravanja vlastitoj taštini, i sasvim malo iskrenosti, sve stopljeno u pitku cafe creme, u koju, umesto šećera, sipamo gomilu spletki.”

"Devojka sa pomorandžama"
Pisac
: Justejn Gorder 
Izdavač: Geopoetika

Knjga koja priča o ljubavi na jedan poseban način, sa jednim posebnim osećanjem. Ljubav koja je bila bezgranična. Ova knjiga mi je i pre čitanja zazvučala kao izuzetno dobra priča i tako se i ispostavilo. Legendarni teleskop Habl takođe ima lepu ulogu u celoj priči. Ova knjiga nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


- Miroslav Čakširan ti preporučuje:

"Jedan dan"
Pisac: Dejvid Nikols
Izdavač: Laguna 

Nikada nisam zagovarao onu teoriju da muško-ženska prijateljstva ne postoje i da uvek mora nešto da se desi, štaviše, vođen ličnim primerom uvek sam ukazivao na suprotno. Šta treba da se desi kada se dvoje izuzetno pametnih ljudi pronađe u lošem trenutku, postanu prijatelji, ne znaju šta žele ali očigledno ne mogu jedno bez drugog. Ona je spisateljica i mnogo (ne)razmišlja a njega svi poznaju jer je iz ugledne porodice koja ga primorava da pronađe posao, posle čega on postaje TV voditelj kojeg, aman baš niko ne voli. Voleti se na relaciji zbunjen-zbunjena je nešto što mnogo volim u ovoj knjizi. Ipak, jedan dan će biti ključan.
Knjiga je trenutno na 6. mestu britanske liste čitanja i po njoj je snimljen film koji se trenutno prikazuje u našim bioskopima (prvo knjiga, potom film).

"U inat kiši"
Pisac: Aleksandar Mekol Smit
Izdavač: Samizdat b92 

Mekol je strastveni filozof koji kroz svoja dela provlači zrelu ljudsku svest i svoje gradove, Bocvanu i Edinburg u kojem su smeštene sve radnje. U svojim delima, mnogo pažnje posvećuje ženskom polu, jakim ženama, intelektualkama. Ovoga puta, njegova junakinja nije Maa Ramocve sa svojom detektivskom agencijom iz Zimbabvea, već je to Izabel, urednica škotskog filozofskog magazina koja sa čudnog stanovišta posmatra sve što svakodnevno doživi. Ona je skromna, vrlo cenjena sredovečna žena koja voli da posmatra ljude na ulici, pita sve što je zanima i koja se priseća mnogih stvari. Zaljubljena je u kišu koja joj uvek dočara poznate ulice škotske prestonice. Odjednom se pojavljuje jedna mlada osoba, mladi muškarac koje joj je od ranije poznat i koji dobija njenu pažnju. Ona upada u emotivni sukob ali ipak ne zaboravlja koliko je pisala o hrabrosti misleći kako je vreme da sve to sada primeni u svom obojenom, mirnom, normalnom životu. Ništa ne bi bilo toliko zanimljivo da njen tok svesti nije tako fascinantno opisan. Sjajan Mekol! Obožavam ga!

 

Najnovije