Mingl kutak

Prvi Divac Idea Forum

Prvi Divac Idea Forum

U okviru projekta „Vrednosti mladih u Srbiji“ koji sprovodi Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, a finansiraju USAID i Institut za održive zajednice (ISC), 21. oktobra 2011. godine u beogradskom Domu omladine održan je prvi Divac Idea Forum.

Cilj ovog događaja bio je da se na jednom mestu nađu predstavnici vladinog i nevladinog sektora, sportisti, predstavnici ustanova kulture i medija i svi koji na neki način mogu da doprinesu poboljšanju položaja mladih u različitim oblastima. U prvom delu Foruma govorili su Snežana Samardžić-Marković, ministarka omladine i sporta Republike Srbije; Suzan Fric i Alberto Cevalos, predsednici donatorskih organizacija; Jelena Rakić, koordinatorka projekta; Goran Radisavljević, generalni sekretar KOMS-a; Vladimir Todorić, predstavljajući istraživanje centra za novu politiku o nasilju u sportu; John Crownover ispred Care international; Branislav Trifunović, glumac i promoter medijske kampanje projekta i Vlade i Snežana Divac, koja je pozvala prisutne da ne zaboravljaju šta je ono što je njima stvarno važno već da upitaju sebe to svakog dana.

Nakon uvodnog dela, 120 mladih podeljeno je u 5 radnih grupa: zdravlje i bezbednost; aktivizam, volonterizam, informisanje i mobilnost; zapošljavanje i obrazovanje; ekologija; kultura i slobodno vreme, a Unija srednjoškolaca Srbije imala je predstavnike u svakoj od njih.Ovaj inicijelni događaj imao je za cilj izlistavanje bitnih problema sa kojima se mladi susreću i ideja za njihovo rešavanje, a naredni forum planiran je za april 2012. godine. Do tada će se radne grupe sastajati i dalje razvijati ideje koje su pomenute.U okviru ovog projekta pokrenuta je medijska kampanja pod nazivom „Stvarno važno“ koja ima za cilj promovisanje pravih vrednosti među mladima,  a u kojoj učestvuju poznate ličnosti iz sporta i kulture. Mladi imaju priliku da putem sajta www.stvarnovazno.org i društvenih mreža pokažu šta je njima stvarno važno i koje to pozitivne vrednosti žele da podele sa vršnjacima.

 

Autorka: Sonja Mijatović

Najnovije