Mingl kutak

Misija uspela: srednjoškolci (sa)gradili bazen

Misija uspela: srednjoškolci (sa)gradili bazen

Šta sve može da se desi kada upornost, želja i kreativnost ujedine stanovnike jedne zajednice? U ovom slučaju, ta zajednica je škola a stanovnici su učenici i zaposleni koji su zajedničkim snagama napravili, ni manje ni više - bazen.

Ideja o izgradnji zatvorenog bazena u atrijumu Tehničke škole u Valjevu bila je prisutna od 2008. godine, a pored istajnosti Uprave da realizuje projekat, bitnu ulogu je odigrao i Učenički parlament koji je dao veliku podršku i doprinos realizaciji čitave ideje. Izgradnja je počela je u martu ove godine a završena je početkom oktobra kada je bazen funkcionalno postao dostupan svima.

Izgraditi bazen za svega 7 meseci je veliki uspeh, posebno ako ga gradite u vreme kada novac nije lako pronaći. Bilo bi smešno kada bismo rekli da je bazen rupa u koju se sipa voda. Standardi njegove izgradnje zahtevaju mnogo rada i preciznosti, te su mnogi uključeni u taj proces. Pored dežurnih radnika, u ovom slučaju, velika zasluga se pripisuje superiornim učenicima iz raznih smerova ove škole koji su tokom svih meseci pomagali i doprinosili na svojstven način, iako ih to nije oslobađalo od redovne nastave, učenja, odgovaranja i drugih obaveza. Tako su školovani vodoinstalateri, električari, elektromonteri i moleri obavili odličan posao što im je ujedno bila i praksa za ove zanate.

Škola je, pored toga što je pronašla svoja sredstva dobila i donaciju od Ministarstva omladine i sporta čime se bazen potpuno osposobio za korišćenje.



Tako danas Valjevo ima srednju školu koja u okviru svoje zgrade ima moderan bazen sa tri plivačke trake, zapremine 210 kubnih metara i dubine 1,33 metra, što je dovoljno i za plivanje i za obuku neplivača. U jednom satu bazen može da primi 35 plivača, a projekat, koji su napravili bivši profesori škole, predviđa da su postojeći grejni i strujni kapaciteti škole dovoljni za njegovo funkcionisanje. Bazen koriste sve osnovne i srednje škole za potrebe nastave fizičke kulture i drugih aktivnosti , dok je za građane on otvoren tri sata dnevno. 

#onokad nam je slobodno vreme dragoceno iskustvo, kada se družimo, zabavljamo, doživljavamo i gradimo odnose na najlepši mogući način.

Hajde da ne mislimo da je svuda loše, hajde da budemo uporni i da sarađujmo međusobno! Bravo za sjajne srednjoškolce iz Valjeva koji se sada uveliko kupaju u svom bazenu! :)
 
Ako i ti imaš ideju da gradiš bazen ili nešto slično i imaš pitanja, javi se ovoj ogromnoj ekipi preko zvaničnog sajta škole gde ujedno možeš videti još slika. 

Najnovije