Mingl kutak

Džejn Ostin - blogerka i novinarka

Džejn Ostin - blogerka i novinarka

Džejn Ostin bila je fascinirana ljudima i onim što ih je pokretalo i to interesovanje je ono što i danas fascinira čitaoce, dva veka posle njenih romana, smatra Loel En Nejtres, urednica antologije priča inspirisanih Ostinovom. 

"Ona bi definitivno bila na Tviteru i zabavljala bi se. Blogovala bi, povezivala bi se sa ljudima, bila na Fejsbuku", rekla je Rojtersu autorka knjige "Jane Austen Made Me Do It" (Džejn Ostin me je naterala). 

"Nju je interesovalo kako ljudi funkcionišu i to se vidi u njenim likovima i zapletima. Zato verujem da bi je fascinirala i cela priča o društvenim mrežama, jer tako učite o ljudima", smatra Nejtresova. Ona je prvi put čitala knjige Ostinove u osnovnoj školi, ali je njena strast prema autorki romana "Razum i osećajnost" procvetala tek 1980. kada je odgledala televizijsku seriju "Gordost i predrasuda".

"Volim to doba. Uljudnost i poštovanje koje likovi imaju jedni prema drugima. Volim njihov dijalog - taj duhoviti, pametni, britki dijalog", objasnila je ona. 

Iako ju je godinama samo "obožavala u tišini", razvoj interneta doveo je do pokretanja brojnih sajtova na kojima su se okupljali drugi ljubitelji Džejn Ostin. Nejters je 2007. godine pokrenula blog "Austenprose" preko kojeg razmatra sve stvari vezane za Ostinovu. 

Usled ove književne bujice, Nejtersova je uvidela da ne postoji antologija kratkih priča inspirisana Džejn Ostin i uz pomoć jednog književnog agenta odlučila je da to ispravi. "Mislim da me je Džejn Ostin pogledala odozgo", rekla je ona. Rezultat je kolekcija priča iskusnih autora, ali i debitanata različitih žanrova izabranih između osamdeset osam radova koji su se našli u užem krugu. 

Jedna od priča bavi se savremenom Džejn Ostin koja deli savete svojoj nećakinji pre venčanja, dok u drugoj gospodin Darsi, romantični junak "Gordosti i predsrasude" tuži sve pisce nastavaka i "spinofova". 

"Ona pruža pronicljiva razmišljanja o ljudskim ličnostima, katakteristikama i drugim divnim stvarima. To je univerzalno i i danas nas interesuje", objasnila je Nejtersova. 

I šta bi moderna Džejn radila danas osim blogovanja? 

"Mislim da bi bila novinar, jer je volela ljude i društvo. Volela je da priča o ljudima, ljudskim dinamikama i vezama. Ako ne bi bila novinar, verovatno bi bila psiholog, jer je bila dobar posmatrač. Ja sam mnogo toga naučila o životu od Džejn Ostin." 

Izvor: B92

Najnovije