Mingl kutak

Šta se dobije kada se sabere Florens i Mašina?

Šta se dobije kada se sabere Florens i Mašina?


Postaviti jednačinu u ovom slučaju je zaista teško, ali jedno je sigurno: Florence + The Machine je bend koji trenutno drma svetsku muzičku scenu. I ne samo to, modni stručnjaci cene stil mlade britanke koja stoji ispred ovog benda i svakako su zadovoljni onim što vide. I mi smo, takođe.

Ko su ljudi iza kojih se krije se krije ovaj internacionalno uspešni sastav? Florens Velč, na čelu benda i kao neko ko će vas intrigirati svojom crvenom kosom i potpuno nesvakidašnje prizemnim ponašanjem, kao i dubokim tekstovima ima dvadeset i pet godina. Kao mala je volela da se igra izmišljenih igara koje su uvek uključivale magiju i život na drveću, i kako sama kaže, dosta toga od tada nije izgubila, sada jednostavno to zove poslom. Takođe izjavljuje: "Bila sam maštovita, malkice sanjar, ali vrlo stidljivo dete. Nisam bila sigurna u sebe."

Par godina kasnije, svet dobija pop/rock bend (sa primesama i drugih žanrova) koji drma svetske liste sa prvim albumom nazvanim Lungs (Pluća). Slušanje Florens i Mašine će vas odvesti na razna mesta, i na ona koja i ne očekujete. Sa albuma su se izdvojili Cosmic Love, Rabbit Heart (Raise It Up) i Dog Days Are Over. Kada se zagrebe dublje ispod površine, možete se iznenaditi šta još Lungs krije. Ove godine, bend se vraća sa potpuno novim albumom nazvanim Ceremonials. Florensinim rečima, album je mračniji od prethodnog, sa primesama gospela i beznadežne romantike. Welč je bila inspirisana Virdžinijom Vulf (What The Water Gave Me) gde uzima motiv kamenja u džepu i predavanja vodi (poznata spisateljica je na taj način izvršila samoubistvo) i to je samo početak. Ceremonials krije mnogo više. 

Najstarije dete profesorke londonskog univerziteta, Florens je veliku inspiraciju našla u predavanjima svoje majke (istorija umetnosti, renesansa) koja joj je pomogla u daljem kreiranju svog muzičkog puta. Dijagnostikovana joj je disleksija i dispraksija (prvo je poremećaj sposobnosti da se razume pročitano, takođe veštine pisanja i čitanja, a drugo je poremećaj sposobnosti kontrole organa za disanje, poteškoća u pravljenju zvukova i uopšte disanju, laički rečeno). Poprilično nezgodno za nekoga ko je želeo da se bavi profesionalnim pevanjem, zar ne?

Osveženje na muzičkoj sceni, bend će vas možda privući svojom autentičnošću i slavljenjem prirode. Mašinu čini određeni broj muzičara koji prati Florens, mada oni nisu konstantni. Matematički rečeno, teško da ćemo postaviti dobru jednačinu. U stvari, neka je svako završi kako želi. U matematici bi to bio apsurd, ovde je to stvar izbora.

 

Autor: Petar Đurić

Sliku smo našli ovde

Najnovije