Mingl kutak arhiva

Pametno obrazovanje ili je to šala?

Pametno obrazovanje ili je to šala?

Kako bismo ostali u koraku sa vremenom, nužno treba da brinemo o obrazovanju i novim metodama koje se danas koriste kako bismo što bolje savladili ono što se mora.

Često imamo prilike da čujemo koliko azijske zemlje ulažu u svoje obrazovne sisteme, posmatrajući obrazovni proces kao jednu veliku inovaciju gde po pravilu svi moraju da napreduju, kad tad.

Izveštaj o digitalnoj pismenosti koji je imao za cilj da testira kako petnaestogodišnjaci iz različitih zemalja koriste raćunare i internet za učenje pokazao je da se tinejdžeri u Koreji nalaze na vrhu u poređenju sa učenicima 19 zemalja.

Baš zbog toga, Južnokorejsko ministarstvo obrazovanja najavilo je revolucionarni plan da digitalizuje sve udžbenike koji se koriste u školama u Koreji i tako, postepeno, potpuno izbaci štampane materijale do 2015. Kako se predviđa, biće otvoreno ogromno tržiste za proizvođače tablet pc-a, laptopova i pametnih telefona jer je Korejsko ministarstvo obrazovanja otkrilo da ce potrošiti 2,4 milijarde američkih dolara na kupovinu odgovarajućih uređaja i digitalizovanih sadržaja.

Plan Pametnog obrazovanja takođe uključuje uvođenje više online predavanja od 2013. kako bi učenici koji su bolesni ili nisu u mogućnosti da prisustvuju nastavi zbog loših vremenskih uslova, mogli da učestvuju u virtualnoj nastavi. Kao deo prelaska na digitalno učenje, sve škole će imati potrebne pristupne tacke bežičnom internetu do 2015. kada će ministarstvo obezbediti besplatne računare za siromašne porodice, što pokazuje da se podjednako vodi računa o svim društvenim slojevima.

Sama pomisao da se knjige mogu zameniti digitalnim izdanjima je velika promena a koliko je isto moguće primeniti u našoj zemlji, u trenutnim okolnostima življenja - sami znamo. I dalje je veliki luksuz imati Kindle, iPad, notebook, pa i telefon koji raspolaže mnogobrojnim opcijama. Svaka promena je teška, posebno ona koja utiče na celoživotan proces, poput učenja. Čitati knjigu i pratiti literaturu na nekom uređaju koji moramo da punimo nije nimalo jednostavno, ali digitalno doba surovo izdaje naredbe. Uživanje u listanju papira i osećanje mirisa starih i novih knjiga je priceless za mnoge od nas (mnogima i fetiš), te nikada nećemo zaboraviti knjigu sa pravim koricama.

Nažalost, ako se zapitamo kojoj smo vrsti knjige bliži, odgovor možete pronaći kod -SVE IH JE VIŠE- prodavaca starih knjiga, ali ne iz razloga ljubavi prema antikvarnoj knjizi, već iz onog drugog (no money bro).

Utisci oko modernizacije su podeljeni, pa ako imaš vremena, kaži nam šta misliš. 

Sliku smo našli ovde.

Najnovije