Mingl kutak arhiva

Pozitiva vs Meteoropatija

Pozitiva vs Meteoropatija

Kakvo grozno vreme napolju! Aha, baš duva, a ja sam skoz smorena danas...Ne, ne mogu na kafu. Čini mi se da će da se stušti kiša svakog časa!” 

„Dragi dnevniče, 

Napolju je sumorno i čitav dan pljušti. Ja sam sumorna zajedno sa vremenom. Nebo izgleda hladno i olovno, priđem prozoru i smrznem se, a kapi biju o sims tako brzo i jako da s naletom vetra imam utisak da mi neko burgija u glavi.  
Plus konstantna, celodnevna glavobolja. 

Hah, izgleda da sam ustala samo da se potsetim koliko mi je život tmuran i turoban – ON me čak ni ne voli. 

Sad mogu nazad, da se zgrčim pod pokrivačem.“

Da li ste se ikada po kišnom i vetrovitom vremenu osećali potišteno i bezvoljno? 
Sivo je nedeljno jutro, nemate nikakav okupirajući problem, a opet nikako ne uspevate da se koncentrišete na gradivo, iako znate da sutra imate test i da je krajnje vreme da konačno sednete i slistite tih pedesetak strana. 

Možda nisu nezainteresovanost i/ili neodgovornost u pitanju...Možda ste samo meteoropatični.  

Meteoropatija predstavlja pojavu reagovanja na atmosferske promene, koje mogu prouzrokovati određene tegobe, kao i promene u ponašanju, u skladu sa vremenskim prilikama.

Pogađa sve starosne kategorije – od male dece, do ljudi u poznijim godinama, i daje nam logično objašnjenje na promene raspoloženja s vremenom. 

„Mrzim prelazak iz zime u proleće! Ujutru ledeno, poslepodne toplo,  pa se, kad se vraćam iz škole, skuvam u onoj jakni u kojoj se sledim ujutru. Danju mi se ne izlazi jer nije ni toplo ni hladno, a ovo vreme samo začikava i nervira me. Iscrpljena sam, a noću nikako da zaspim.“

Meteoropatija češće pogađa pripadnice društva, koje često postaju razdražljivije nego obično, iako ni muškarci nisu pošteđeni rasejanosti, glavobolja, nesanica, mučnina, umora i bezvoljnosti. 

Kako se izboriti sa ovim simptomima? 

Stara receptura preporučuje malo rakije, pola kašičice ruzmarina, praseći repić i krilce slepog miša, dok lekari i psiholozi savetuju: 

Boravak na otvorenom
Iako u danima kada nam se čini da si nam se oni olovni oblaci spustili na ramena i nismo baš raspoloženi za šetnje, nauka preporučuje upravo ulaganje tog malog napora i odlazak u prirodu. Dokazano je da među ljudima koji provode dosta vremena na otvorenom gotovo da ni nema meteoropata. 

Opustite se i odmorite
Svima je potrebno makar pola sata dnevno da ih posvetimo samo sebi, kako bi se oslobodili pritisaka i povratili nešto energije, naročito u koliko smo u bedaku prouzrokovanom lošim vremenom. Posvetite se stvarima koje vam prijaju – gledajte filmove, čitajte, pišite, trenirajte ili se jednostavno izležavajte na kauču. 

Umirite organizam
Kada smo meteoropatični, nalazimo se u stanju povećane osetljivosti. Ovo stanje moguće je ublažiti ispijanjem čaja od matičnjaka ili kamilice, utrljavanjem aromatičnog ulja od lavande u slepoočnice kada vas boli glava ili jednostavnim udisanjem ovog umirujućeg mirisa. 

Za one koji imaju problema s nesanicom, preporučuje se šolja toplog mleka pred odlazak na spavanje. 

Naravno, dosta toga je i u moći pozitivnog mišljenja. 
Ako ne volite neko godišnje doba, pokušajte da pronađete novu perspektivu: šetajte, fotografišite, družite se s ljudima koji u tom godišnjem dobu uživaju i pokušajte da proniknete u njihovu malu tajnu. Podelite svoja razmišljanja, toplu čokoladu i kišobran sa nekim. 

Na kraju krajeva, vreme provedeno u prijatnom društvu oduvek je umelo da neutrališe loše raspoloženje i odvuče pažnju od prikradajuće glavobolje, a zajednički kišobran može da probudi izvesnu vrstu leptirića...Čak i kad nije proleće.

Autorka: Jovana Georgievski

Sliku smo našli ovde

Najnovije