Mingl kutak arhiva

Francuska diva šezdesetih

Francuska diva šezdesetih

Izabel Ženevjev Mari Ana Gal, umetničkog imena Frenc Gal ( France Gall ) rođena je 1947. godine u Parizu. Njen otac, Robert Gal, po zanimanju tekstopisac, 1963. godine predložio je svojoj ćerci da snimi nekoliko pesama i pošalje tad poznatom muzičkom izdavaču Denisu Buržou.

Ispostavilo se da je to bila dobra odluka, jer je Frenc prošla na audiciji Théâtre des Champs – Élysées, pomenutog izdavača. U to vreme Buržo je sarađivao sa Sergeom Gainsbuorgom koji je počeo pisati tekstove za Frenc Gal. Prvi singl objavljen je za njen 16. rođendan pod nazivom Ne budi glupa ( Ne sois pas si bête ) .

Pesma je vrlo brzo postala hit. Serge je pitao Buržoa da li može nastaviti sa pisanjem pesama za mladu pevačicu i tad stvara novi hit „Ne slušajte idole“ ( N'écoute pas les idoles ) koji je tri nedelje ostao na vrhu francuskih top listi.

1965. godine Frenc Gal izabrana je da predstavlja Luksemburg na Evroviziji. Izvela je pesmu „Poupée de cire, poupée de son“ što u bukvalnom prevodu znači Lutka od voska, lutka od piljevine. Iako vrlo mlada, uspela je svojom spontanošću i prepoznatljivim glasom da osvoji simpatije žirija i pobedi. Zahvaljujući tom uspehu postala je poznata i van Evrope.
Osim na francuskom '' Poupée de cire, poupée de son '' snimljena je na nemačkom, italijanskom i japanskom jeziku.

Godinu dana kasnije, jedan skandal obeležio je njenu karijeru.

Vrlo mlada i naivna, popularna pevačica nije shvatila dvosmisleno značenje pesme „Les Sucettes“ ( Lizalica ). Pesma je već postala hit kada je Frenc bila na turneji u Japanu i saznala da tekst zapravo govori o oralnom seksu. Bila je veoma posramljena i nekoliko meseci nije izašla iz kuće. Odbijala je da komentariše bilo šta u vezi sa ovom pričom, a takođe nije želela da izvodi svoju pobedničku pesmu.

Pričalo se da je Serge pesmu „Poupée de cire, poupée de son“ pisao misljeći o njoj kao negovoj lutki i njegovom vlasništvu. Međutim, ta informacija nikada nije potvrđena.

Tek 2001. godine
Frenc je progovorila o pesmi „Les Sucettes“ i izjavila je da nije bila ljuta na Sergea nego na ceo svet, jer je tad bila mlada i neiskusna.

Zajedno sa svojim saradnicima, nastavila je da stvara hitove, a 1987. objavljuje pesmu „Ella, elle l'a“ koja je posvećena džez pevačici Eli Fitzgerald. Pesma je do danas mnogo puta prepevana od strane mladih fracuskih pevačica.

Frenc Gal se nekoliko puta oprobala i u svetu filma. Snimljena je i jedna parodija u vidu serije čiji je glavni lik bio zasnovan na priči života ove francuske pevačice. Izdala je ukupno 22 albuma.

Poslednji pod imenom Évidemment bio je kompilacija njenih hitova i izdat je u oktobru 2004. godine. Na sceni se posle nije pojavila a danas su njeni hitovi predmet obrade poznatih francuskih di-džejeva.

Autorka: Adrijana Hodžić

Najnovije