Mingl kutak

Imam jelku, ali nemam želju

Imam jelku, ali nemam želju

Svi mi koristimo matematiku manje-više u svakodnevnom životu. Ali svi pravo sabiranje vršimo pri kraju godine: šta smo ili šta nismo uradili, šta smo mogli i šta nismo mogli, i što je najbitnije – šta ćemo ili nećemo raditi u sledećoj godini. Ozbiljno sabiranje nas zatekne pri kraju godine kada nas uhvate novogodišnje želje, ali da li umemo sve lepo da sračunamo?

Istraživanja ne govore baš povoljno kada se dotaknu ove teme. U čovekovoj prirodi je da sebe unapređuje, poboljša kvalitet i upotpuni sve segmente svog života – potvrđuje Džon Dafi, doktor kliničke psihologije. Baš zato, na tom prelazu koji je kao događaj u ljudskoj vrsti veoma široko ispraćen, mi imamo priliku da zacrtamo šta ćemo promeniti u narednoj godini kako bi bili bolji u svakom smislu. I to nije slučaj od juče! Smatra se da je i Cezar praktikovao smišljanje želja prvog januara u čast rimskom bogu Janusu. Da nije poželeo Kleopatrinu naklonost?

Ono što se pokazalo u istraživanjima jeste da naše želje obično ostanu u vazduhu. Mi smo trenutno motivisani, to nas drži i prvog januara, ali već u februaru i martu želje više nikome ne padaju na pamet. Naravno, to nije uvek slučaj. Zašto se to dešava?

Psiholozi govore da je to zato što želje pripremamo brzo pred Novu godinu, nemamo jaku početnu motivaciju i nismo spremni da se suočimo sa problemima koje one mogu da povuku sa sobom, odnosno preprekama. Pametno bi bilo voditi beleške o tome koliko smo postigli.

Godine 1998, ispitanici su poželeli: da počnu da rade vežbe, njih 37%, da se zdravije hrane 13%, a da prekinu da konzumiraju alkohol, cigarete i kofein – 7%. Ipak, njih 75% nije uspelo u onome što je zamislilo.

Bilo kako bilo, smatra se da su novogodišnje želje dobre. One govore da ipak verujemo u to da možemo da postanemo bolji. Mada, to je samo jedan deo želja... Dobre ocene, novac i putovanja nam neće padati sa neba, zato je možda bolje umesto želje za materijalnim poželeti da sebe promenimo kako bi sve te materijalne stvar mogli da priuštimo, bez magije i čuda.

 

Be the change you want to see in the world. (Gandhi)

 

Autor: Petar Đurić

Slika jelke je odavde

Najnovije