Mingl kutak arhiva

Napravljeno u Džordžiji

Napravljeno u Džordžiji


Kada izvučete etiketu na košulji, peškiru ili igrački, često možete naići na tri reči: Made in China. Tako biste mogli sa sigurnošću da pretpostavite da se i kineski štapići prave u Kini. Međutim, zbog manjka sirovine, to sve češće nije slučaj. Kako bi zadovoljIa azijsku potražnju, fabrika u Amerikusu, gradu u Džordžiji sa 17.000 stanovnika, užurbano proizvodi deset miliona garnitura nedeljno za izvoz u Kinu, Japan i Južnu Koreju. Ako se pitate zašto je baš ovaj grad jedan od glavnih centara proizvodnje, odgovor se nalazi u činjenici da je ta oblast čuvena po obilju topola i likvidambre, posebne vrste listopadnog drveća, koje su idealne za pravljenje ovih štapića.

Kako proizvođači tvrde, uticaj na životnu sredinu je minimalan. Fabrika koja je otvorena još u maju, uglavnom koristi otpadni materijal iz obližnjih fabrika papira i drvne građe, što znači da se vrlo malo novog drveća seče da bi se ovi štapići pravili.

Ako nemate iskustva šta štapićima, trk u najbliži kineski restoran. Nećete pogrešiti ako krenete od osnovnog: savršeno bele riže i piletine sa kikirikijem, jer da se ne lažemo, to svi možemo da probamo! :) 

Izvor: National Geographic

Najnovije