Mingl kutak arhiva

Veoma tajne tajne

Veoma tajne tajne

Da li znate šta je tajna i šta ona u sebi skriva?

Svako od nas ima tajnu koju sebično čuva, drži i ne ispušta. Zaključanu sa zlatnim ključem između sedam gora i sedam mora kao u bajkama.
Možda je tajna, pak, u raju, paklu ili čistilištu. Ko će to još znati. Budi pažljiv. Slušaj šta ti govori sunce na nebu i trava na zemlji. Možda nešto i saznaš. Obrati pažnju na mesec dok tka svoju najlepšu sonatu.
Zažmuri i zamisli kako tajna može da izgleda. U kom obliku je možeš naći?
Da li je tajna svetlo?
Kristal?
Tajna je dete koje čeka da bude rođeno.
 

“Svako ima neku tajnu: Šu-šu-šu...
Neko lepu i beskrajnu,
Neko tužnu ili smešnu,
Neko zlu”

Ispričaću ti svoju tajnu pod uslovom da umeš da slušaš govor životinja i šapat vetra. Moja tajna je teška, vrlo teška, kao kamion natovaren putnicima koji još uvek ne znaju gde su pošli. A možda je i laka, prolazna, besmislena. Vreme će pokazati. Kad poslednji sat otkuca TIK-TAK znaću da li je imalo smisla. Ipak, nešto što si smatrao bitnim ne može postati bezvredno. Možeš se udaljiti od svega i ne razmišljati, ali “to” će uvek biti tu negde da te podseti na šta si mislio, za čim si strepio...
Da li počinješ nešto da shvataš ili trebam da nastavim? Mislim da znam. Još je sve daleko. Ali, onda kad shvatiš možda bude prekasno. Nemoj to dozvoliti sebi. Uživaj u životu, raduj se, voli i nosi tajnu čvrsto privezanu za svoje srce. Tajna i služi tome da bi se sakrila od drugih. Tako i nosi svoju vrednost. Zauvek.

Ponoviću još jednom pitanje s početka:
Da li znate šta je tajna i šta ona u sebi skriva?

 

Autorka je Bojana Dimić

Najnovije