Mingl kutak arhiva

Ulicama zaboravljene Berselone

Ulicama zaboravljene Berselone

Ubistvo, ludilo, zabranjena ljubav. Sreća, tragedija, romansa. Samo jedna istina obavijena velovima bezbroj tajni. Zastrašujuće, ali i privlačno. Nesvakidašnji je užitak proživeti najuzbudljivije trenutke života nekog stranca i osećati ih kao svoje, ali i teško dostižan. Želeći da čitaocima pruži takvo iskustvo, španski pisac Karlos Ruiz Safon je maksimalno upotrebio svoj spisateljski dar i poklonio nam najsjajniji dragulj svoje mašte u vidu svetskog bestselera pod nazivom Senka vetra.

Senka vetra je jedinstvena priča o najmračnijim tajnama Barselone ali i ljudskog uma. Ona budi ono najskrivenije u duši čitaoca i ostvarenje je njegovih najvećih fantazija. Dečak Danijel, sin trgovca antikvarnim knjigama, saznaje u svojoj desetoj godini nešto o čemu je samo mogao da sanja, otac mu otkriva postojanje Groblja zaboravljenih knjiga i pruža mu mogućnost da odabere knjigu koja će ga utešiti zbog preranog gubitka majke. Misteriozna knjiga Senka vetra pisca Hulijana Karaša nalazi put do njegovog srca i postaje njegova sudbina. Ta knjiga postaje ključni trag pri otkrivanju velikih tajni iz prošlosti i rasvetljavanju mnogih nesporazuma koji su doveli do kobnih događaja. Naizgled bezazlena potraga pretvara se u svojevrsno istraživanje ljudskih predrasuda, laži, prevara i manipulacija. Na tom trnovitom putu do istine dečak se burno psihički razvija i otkriva delimičnu sličnost Karaševih i svojih mladićkih ideala, maštanja i sudbine. Cela priča se ipak vrti oko žena kao trofeja koje muškarci žele da osvoje po svaku cenu iako su one ponekad tajanstvenije od bilo čega drugog na svetu. One su te oko kojih su ispletene mreže tajni i zbog kojih se pristaje na svaku vrstu izazova. Samo hrabra i visoko motivisana ličnost može uspeti da istraje u takvoj situaciji, ali Danijel uspeva i zahvaljujući takvom razvitku postaje zrela osoba sa naučenim životnim lekcijama o prijateljstvu, ljubavi i strasti.

Senka vetra je majstorski napisana kao psihologija ljudske ličnosti ali i ljubavno pismo upućeno književnosti i svima koji cene vrednost pisane reči. Čitalac je zanesen magijom koja ga opija već pri pročitanoj prvoj stranici i jedino želi da se preda svom novom zadatku: da ostane uz mladog glavnog junaka i prodre u njegove najintimnije misli doživljavajući ih kao svoje, da hoda ulicama posleratne Barselone u potrazi za produhovljenjem zajedno sa njim.

Karlos Ruiz Safon je postigao nešto što mnogi nisu: da neraskidivo spoji ljubav prema knjizi i ženi i da im istu osnovu i značaj. Zbog toga je njegova Senka vetra prevedena na preko 20 jezika, postala najčitaniji roman u Španiji i drugim zemljama u poslednjih nekoliko decenija. Ovo Safonovo ostvarenje je dobilo brojna međunarodna priznanja i pohvale i potvrdilo njegovo značajno mesto u savremenoj književnosti.

Potraži knjigu u biblioteci ili u knjižari.

Autorka je Ana Zdravković, a slika je odavde

Najnovije