Mingl kutak arhiva

Kad roman postane dželat ljudske sudbine

Kad roman postane dželat ljudske sudbine

Mladi David, pisac pun entuzijazma, ali svestan težine i neizvesnosti života, dobija ponudu od misterioznog izdavača da napiše delo kakvo svet do tada nije video. Nije bitna cena, ali se David mora odreći svoje slobode i raditi isključivo po diktatu osobe koju ne poznaje. Postavlja se pitanje: može li se stavrati po narudžbni, bez unošenja ličnih stavova i emocija?

Sedam godina nakon objavljivanja prvenca iz ciklusa o misterijama Barselone i Groblja zaboravljenih knjiga Karlos Ruiz Safon je obradovao svoje ljubitelje novim romanom. Svojim maestralnim umećem, Safon nas vraća u doba dvadesetih godina prošlog veka, uvlačeći svog glavnog junaka u neizvesnu avanturu otkrivanja istine o prethodnom vlasniku njegove kuće sa kojim se povezan još mnogo čime. Pred Davidom se polako otkriva lavirint tajni, laži i prevara koje mora rasvetliti ukoliko želi da se izvuče iz komplikovane situacije u koju ga je uvukao nepoznati izdavač. Kako vreme teče, dolaze nove intrige i tragedije kojima naizgled nema kraja. U toj stalnoj borbi za život, David ipak uspeva da spozna čari svetlijih strana života: mladalačkih ideala, prijateljstva, strasti, pa čak i da prenese na druge lepotu koju je otkrio. Samo ga ljubav prema određenim ljudima održava dovoljno budnim da do kraja istraje i dostigne ono što je nesvesno celog života tražio: duševni mir i spokojstvo.

Kroz ovu veličanstvenu povest pažljivi čitalac dobija odgovore na mnoga životna pitanja ali mu se i nameću nova na koja može dobiti odgovor jedino sledeći svoja individualna načela i instinkte. To je ujedno i najvažnija lekcija kojoj nas Safon želi naučiti: da je svaka individua poseban sklop određenih karakteristika, ali da isto tako svako ima svoje mesto u svetu i neprocenjivu ulogu koju treba sam da otkrije i odigra najbolje što može kako bi opstao.

Kao nastavak svetskog bestselera, Igra anđela je postigla milionski tiraž u Španiji, postala veliki hit u svetu i time samo još jednom potvrdila spisateljsko umeće i neverovatno bogatstvo jezika njenog stvaraoca.

Pročitajte je obavezno, zavolećete je!

 

Autorka: Ana Zdravković

Najnovije