Mingl kutak

Gle, glečer

Gle, glečer


Glečer Pajn Ajlend na zapadnom Antarktiku gubi ledenu masu alarmantom brzinom. Ali taj proces se dešava daleko od ljudskog pogleda – 914 metara ispod površine okeana, ispod sante čija je debljina dva puta veća od visine Empajer stejt bildinga.

Autosub3, robotička podmornica, posetila je 2009. godine ovo udaljeno mesto. Istražila je 48 kilometara ispod glečera Pajn Ajlend koristeći sonar za mapiranje morskog dna i ledenu tavanicu iznad sebe. Dok je podmornica radila, istraživači na brodu „Natanijel B. Palmer” izmerili su jedan zabrinjavajući proces: sve snažnije okeanske struje iz dubina donose toplu vodu i dovode je u kontakt sa sve tanjim ledom, i na taj način je samo u 2009. godini odozdo istopljeno 79 kubnih kilometara ledene ploče, što je prouzrokovalo da se glečer brže izliva u okean. Počevši od 1974. Pajn Ajlend je postao tanji za 76 metara i kreće se za 70 odsto brže.

Stotine kilometara obale Antarktika se suočava sa istim silama i smatra se da će narednih decenija doći do još većeg topljenja leda. Ono što se dešava u ranjivom podnožju ledene ploče je teško posmatrati, ali suštinski važno, kaže Stenli Džejkobs iz Zemaljske opservatorije Lamont–Doerti, koja je predvodila međunarodnu ekspediciju zajedno sa Adrijanom Dženkinsom iz Britanskog instituta za istraživanje Antarktika. Informacije sakupljene ispod ledenog brega su neophodne za precizno predviđanje podizanja nivoa mora.

 

 

Tekst smo našli u časopisu National Geografic.

Najnovije