Mingl kutak

Novi vršnjački edukatori u Leskovcu

Novi vršnjački edukatori u Leskovcu

Savetovalište za mlade leskovačkog Doma zdravlja koje radi već punih osam godina promovisalo je novu generaciju vršnjačkih edukatora 01. februara 2012. u leskovačkom Kulturnom centru. Kroz redovnu obuku za sticanje znanja i veština vršnjačkog edukatora ovog puta uspešno je prošlo 26 osnovaca i srednjoškolaca sa teritorije grada Leskovca, koji čine deo armije od 435 mladih edukovanih Leskovčana koji su prošli obuku tokom postojanja Savetovališta.

Nakon otvaranja promocije, prisutnima se obratila direktorka leskovačkog Doma zdravlja, Jasmina Jovanović, a zatim su neki od starijih vršnjačkih edukatora kroz multimedijalnu prezentaciju prikazali istorijat Savetovališta i informisali prisutne o aktivnostima koje su osim obuke novih edukatora uspešno realizovali u toku prethodne godine. Bilo je reči o emisiji na romskom jeziku Kherutne, radionicama i tribinama povodom Dana borbe protiv side, kao i o pomoći pruženoj Domu zdravlja u Bujanovcu i Domu zdravlja u Vranju u otvaranju i pokretanju rada njihovog Savetovališta. Novi vršnjački edukatori su se predstavili znanjima i veštinama stečenim tokom 22 radionice na koje su dolazili svake subote od oktobra do kraja decembra 2011. godine, a na kojima se govorilo o reproduktivnom zdravlju mladih, adolescenciji, zdravoj ishrani i sličnim temama. Prenoseći svoje utiske sa radionica, svi do jednog su istakli prijatnu atmosferu i nova prijateljstva kao nešto što će pamtiti. Prisutnima se obratila i Ivana Stanković, koordinatorka rada Savetovališta za mlade, kao i deo stručnjaka koji su učestvovali u realizaciji obuke. Nakon dodele sertifikata novim vršnjačkim edukatorima, prisutni su bili u prilici da pogledaju radove nastale tokom radionica u holu leskovačkog Kulturnog centra.

Ukoliko i vi želite da postanete vršnjački edukator, a iz Leskovca ste ili okoline, potrebno je samo da ste učenik VII ili VIII razreda osnovne škole ili srednjoškolac, i da se prijavite ostavljanjem svojih podataka stručnoj službi svoje škole ili direktno Savetovalištu za mlade koje se nalazi u prostorijama Dečjeg dispanzera. Nova obuka uskoro počinje!

 

Tekst napisala Ana Zdravković, vršnjačka edukatorka već četiri godine

Tekst smo ilustrovali slikom koju smo našli ovde.

Najnovije