Mingl kutak arhiva

DTAĐ IATA GLVV INRA

DTAĐ IATA GLVV INRA

Naslov vam je verovatno vrlo čudan i nerazumljiv. Upravo u tome i jeste stvar. Knjiga koju vam ove nedelje preporučujem je unikatna priča o svetu kodiranja i dešifrovanja. Den Braun, poznat kao autor Da Vinčijevog koda, pretvorio je kriptografiju u mnogo više od nauke, prikazujući je kao istovremeno kao igru zaljubljenih, izvor zarade, put do slave i...do gubitka života.

U centru zbivanja nalazi se prelepa Suzan Flečer, kriptografkinja tajne američke Agencije za nacionalnu bezbednost. Već šest meseci verena za Dejvida Bekera, univerzitetskog profesora, jednog jutra biva probuđena iz divnog sna pozivom svog verenika kojim sve počinje. Agencijina moćna mašina za dekodiranje nailazi na kod koji do sad nije videla i koji ne može da dekodira a koji je delo genioznog Japanca, borca za zaštitu privanosti građana. Okovana lažima, Suzan pokušava da otkrije o čemu je reč, dok je Dejvid, iako ne pripada Agenciji, u poteri za prstenom koji je ključan za rešenje njenog problema. Do dodatnih  komplikacija dolazi kada se otkriju malverzacije načelnika kriptografije, ludo zaljubljenog u Suzan, koje su i dovele do kritičnog stanja u Agenciji. Otkriva se velika Japančeva prevara koja od Agencije pravi taoca i čini se da nema izlaza. Suzan shvata da su je svi izdali i da mora sama da se bori ne samo za bezbednost svoje zemlje već i za svoj i život čoveka kojeg voli. U poslednjem trenutku, kada već nema nikakve šanse za preživljavanje, pojavljuje se rešenje koje volšebno spasava ceo svet.

U nekim delovima naučnofantastična priča, u nekim romantična drama, ova knjiga je puna isprepletanih burnih osećanja koja precizno, kao slikarskom kičicom, oslikavaju razne strane ličnosti prikazujući njihovu kompleksnost i tajnovitost. Osoba koja je na početku prikazana kao najmoralnija do kraja postaje najperverznija i najprljavija. Čovek koji godinama beži od sudbine na kraju se sa njom susreće lice u lice, ostajući prazan i bezvredan. U ovoj knjizi, jednostavno, nema pravila. Jedina pravila su ona kriptografska.

Na kraju knjige nam je pisac ostavio nešto za razonodu, mali kod koji treba da dešifrujemo. Igra mi se dopala, te sam sličnu spremila i vama. Onaj naizgled nerazumljivi naslov sa početka jeste zapravo naziv knjige koju vam toplo preporučujem. Pa vi dešifrujte ili se već nekako snađite da saznate! Do sledeće preporuke.

 

Knjige za čitanje preporučuje Ana Zdravković

Najnovije