Mingl kutak arhiva

Bulevar Fejsbuk

Bulevar Fejsbuk

Ako čitaš ovaj članak, to najverovatnije znači da je put do njega vodio preko Fejsbuka. Da, da, najveći broj stvari koje vidimo na internetu, vidimo zapravo na ovoj društvenoj mreži. Naravno, internet nije samo Facebook, ali onaj deo interneta koji vidimo ponekad i jeste. 

Zato, pošto je dan bezbednog interneta, i pošto ceo svet priča o bezbednosti na internetu, mi ćemo samo o bezbednosti na Fejsbuku. Šta uopšte znači bezbednost na Fejsbuku? Isto kao i bilo koja druga bezbednost. Znači da treba da paziš. Sobraćaj je, na primer, opasan, i zato paziš kad prelaziš ulicu. Nije baš isto, ali veoma slično je i kad prelaziš Fejsbuk. Jedino što Fejsbuk nije baš ulica. Mnogo je veći. Fejsbuk je više kao neki bulevar.

Za početak, imaš ulicu. U slučaju Fejsbuka to je baš Fejsbuk, ili, ako baš hoćeš, to su Fejsbukova pravila o privatnosti. Da se ne lažemo, ko još čita takva pravila, ali bitno je da znaš gde možeš da ih nađeš ako zatrebaju.

Kad imaš ulicu koju treba da pređeš, treba da pogledaš levo i desno. Na Fejsbuku, to znači - Proveri kako tvoj profil vide drugi, pa i nepoznati ljudi. Ako imaš Timeline, onda ti se ispod naslovne slike, u desnom uglu nalazi jedan točkić, i kad klikneš na njega, vidiš View as. To ti pokazuje kako tvoj profil vidi bilo ko, ali i neka konkretna osoba. Kod onih koji još uvek nemaju Timeline, ova opcija se nalazi u gornjem desnom uglu profila. 

Kao što priliko prelaska ulice nećeš samo pogledati levo i desno i krenuti da je prelaziš bez obzira na ono što vidiš, tako i na Fejsbuku. Ako ti se ne sviđa šta vide nepoznati ljudi, pozabavi se time. Zatvori svoj profil, skloni neke podatke, obriši nešto. 

Kad ni sa leve, ni sa desne strane nema autobomila, onda polako kreneš preko ulice. Na Fejsu to znači da kad je tvoj profil sređen i dovoljno zatvoren, onda polako kreneš preko ulice Fejsbuka. Paziš koga dodaješ, paziš šta pišeš, paziš na šta klikćeš.

Mingl brine o onlajn bezbednosti, pa, kad god imaš neku nedoumicu, možeš da nam pišeš

 

Slika je odavde.

Najnovije