Mingl kutak arhiva

Zbogom mojih petnaest godina

Zbogom mojih petnaest godina

Iako su moje burne petnaeste iza mene, roman Zbogom mojih petnaest godina mi i dalje godi. Podseća na ono što jeste, na priču o odrastanju koja je bliska svakom od nas, bez obzira na to gde smo i u kakvim uslovima stasavali u ljude. Supružnici Brižit i Žan-Lui Debrije su nam pružili podsetnik na izgubljeno i zatureno svojim čarobnim romanom izdatim pod pseudonimom Klod Kampanj.

Romantičnu priču o prelasku iz teškog detinjstva ipak ispunjenog toplinom u zreo period, o svojoj prvoj ljubavi, ili samo njenoj senci, ispričaće nam mlada Fani koja sa svojim bratom Gijomom i dedom kapetanom živi u starinskoj kući u jednom francuskom selu. Bez roditelja koji su poginuli u strašnoj automobilskoj nesreći, ona se stara o svom starijem bratu i svom voljenom dedi kao majka. Mir i povezanost među njima narušiće nova lica koja će odjednom ušetati u njihov skroman život. Najpre mladi Jan, a potom i Norvežanka, uneće u njihovu kuću, a i u Fanino srce veliko nespokojstvo. Osećanja koja Jan budi u Fani nateraće je da se pozabavi njegovom misterioznom prošlošću. Zajedno sa Gijomom i uz neposrednu dedinu pomoć, koji posmatra celu priču povučen, iz senke, ona traga za istinom. Čiji je sin mladić koji se kao dete obreo u Francuskoj i da li on ima veze sa njom, sa Norvežankom? Da li će je on napustiti zbog onih koji ga i ne znajući očekuju? Strahote Drugog svetskog rata tek se naziru u ovoj priči i otkrivaju samo jednu od bezbroj ratom razdvojenih porodica, koja ima neočekivanu sreću da se sastavi nakon mnogo godina. Fanina duša ostaje uzburkana, otkrivajući delić nečega lepog što će se tek nastaviti, i puna neizbrisivih uspomena.

Iskreno prijateljstvo, čista i zdrava ljubav, čast i hrabrost, vrednosti su kojima je inspirisana ova priča. Velika popularnost ovog romana načinila je od njega priču idealnu za televizijsku adaptaciju, te je napravljen film sa istim nazivom. Nezastarelost teme i neevoluiran način odrastanja čine Zbogom mojih petnaest godina romanom aktuelnim i sada, skoro pola veka nakon njegovog objavljivanja. Sličnost sa vašim odrastanjem izazvaće zagonetan osmeh na vašem licu čiji će razlog biti poznat samo čitaocima knjige.

 

Autorka: Ana Zdravković

Slika: Fortune favours the bold

 

O našim novim tekstovima čitaj u rubrici Mingl kutak.

Najnovije