Mingl kutak arhiva

Job shadowing

Job shadowing

Centar za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole organizovao je Job shadowing programe za učesnike projekta e-Karijera, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.  Učešće na ovim programima omogućava mladima da provedu jedan radni dan sa predstavnikom određene profesije i iz prve ruke saznaju kako izgleda baviti se nekim poslom.

Uz pomoć Job shadowinga, mladi su imali priliku da provedu jedan radni dan sa: mehatroničarom fabrike ICM electronics iz Platičeva Radoslavom Popovim, menadžerkom korporativnih komunikacija kompanije L’Oreal Balkan Sanjom Burg i voditeljkom TV Prva Marijom Kilibardom.

Dijana Radović, Nataša Pavlović i Andrea Vuletić imale su priliku da posete Radoslava Popova, mehatroničara fabrike ICM u Platičevu, a evo i njihovih utisaka:

„Meni je lično bilo jako zanimljivo, pogledali smo snimke njihovih tehničkih proba tj predloga za klijenta, koji su prilično bili vezani za svakodnevne stvari koje mi koristimo a nikad nismo pomislili na primer kako se to pakuje. Nakon toga smo obišli fabriku. Jako sam se lepo provela, dosta novih stvari sam naučila tako da sada svoje znanje o mehatroničaru mogu da podelim sa okolinom.“, rekla je Dijana Radović iz Kragujevca.

Nataša Pavlović iz Kikinde rekla je:“ Vreme koje sam provela u Platičevu, u ICM fabrici je za mene veoma korisno. Imala sam prilike da vidim kako izgleda celokupan posao mehatroničara. Najviše mi se svidelo kada sam upravljala robotom i kada sam videla kako se programira isti. Hvala gospodinu Popovu, koji je bio i više nego voljan da nam u potpunosti prikaže svoj posao, kao i da odgovori na sva naša pitanja.“

Andrea Vuletić, takođe iz Kikinde je podelila sa nama svoj utisak:“ Jako sam zadovoljna job-shadowingom. Mnogo toga sam naučila, ovo mi je bilo jako korisno iskustvo. Ovoga treba da bude  mnogo više, jer smatram da je mladima danas to veoma potrebno, žele nečim da se bave a ni sami ne znaju zapravo šta je to, šta taj posao podrazumeva i slično.“

Sonja Mirković i Marija Mišić su posetile Sanju Burg, menadžerku korporativnih komunikacija kompanije L’Oreal Balkan, evo i kako su se one provele:

„U kompaniji L’Oréal Balkan, naišle smo na gostoprimstvo svih zaposlenih, mlad, vedar i stručan kadar (starosni prosek kompanije je oko 33god). Svi su nam bili na raspolaganju, spremni da objasne i odgovore na svako naše pitanje, posebno Sanja Burg, koja nam je čak pružila i mogućnost  da učestvujemo sa njom u jednom zadatku, u okviru kog smo prošle kroz konkretne situacije, koje nam je ona prethodno i „teorijski“ objasnila. Na kraju radnog dana provedenog sa Sanjom Burg, naša percepcija o ovom zanimanju je promenjena jer smo kroz praksu otkrile da ovaj poziv obuhvata mnogo više zadataka i obaveza od pukog odnosa sa medijima. Preporučujemo da osobe pune energije, sa dobrim komunikacionim veštinama, razmotre ovo zanimanje kao mogućnost za dalji razvoj svoje karijere.“, rekle su Sonja Mirković iz Beograda i Marija Mišić iz Bele Palanke.

Učesnici koji su posetili Mariju Kilibardu na TV Prva bili su Jovana Ćirić, Darja Blagojević i Danilo Ašanin, a evo i njihovog utiska o TV Prva i Mariji:

„Poseta Mariji Kilibardi i televiziji „PRVA“ svakako je vredno iskustvo za svakog ko svoju budućnost vidi u medijima. Marijina vedrina, pozitivan stav prema poslu i njen trud da nam odgovori na sva postavljena pitanja, verovatno su najjači utisci koje je doneo ovaj „job shadowing“. Sem Marije Kilibarde, upoznali smo i ostale dame iz voditeljskog sastava „Žene“ , scenariste, organizatore emisije i  urednicu zabavnog programa televizije „PRVA“, a i videli kako funkcioniše rad u studiju i emisija koja ide direktno u etar i u kojoj nema mesta za naknadnu doradu.“, rekla je Jovana Ćirić iz Bele Palanke.

Darja Blagojević iz Beograda nam je rekla :“Tokom provedenog dana sa Marijom, prvenstveno sam srušila sve predrasude o televiziji, i upoznala se sa nekim novim pojmovima ali i kako televizija funkcioniše. Oduvek sam mislila da su sve emisije unapred pripremljene u smislu da voditelji samo čitaju pripremljeni tekst, ali danas sam videla da je to mit. U tom poslu stvarno trebaju čelični živci, snalažljivost , spontanost i dobra pripremljenost u smislu informisanosti o temi koja se radi tada . O Mariji mogu samo da kažem sve pohvale jer nam je zaista izašla maksimalno u susret, i upoznala nas sa radom na televiziji, ispred i iza scene, i dala nam savete koji su primenljivi kako u životu tako i u toj struci.“

Danilo Ašanin iz Niša kaže:“ Posetom TV PRVA organizovanom od strane BOŠ-a naučio sam veoma mnogo stvari. Ukapirao sam da rad na televiziji nije toliko dosadan i monoton kao što sam mislio. Verujem da će mi ova poseta značiti dosta u životu, jer sam upoznao život poznatih na televiziji. Siguran sam da će mi ova poseta značiti mnogo sutra kada upišem žurnalistiku. Zahvaljujem se Beogradskoj otvorenoj školi i našem mentoru gospođici Mariji Kilibardi.“

 

Tokom ovih poseta mladi su bili u mogućnosti da saznaju kako izgleda jedan radni dan predstavnika ova tri zanimanja, koji su izazovi njihovog posla, ali i da u direktnom razgovoru sa njima dobiju odgovore na sva pitanja koja su želeli da postave u vezi sa njihovim zanimanjima a do sada nisu imali priliku ili nisu imali kome.

Centar za vođenje karijere i savetovanje BOŠ-a će i ubuduće nastaviti sa sličnim aktivnostima sa ciljem da što više mladih dođe do korisnih i relevantnih informacija koje im mogu pomoći u razvoju karijere.

 

 

Više fotografija možeš videti na ovom linku

Najnovije